ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Ονομαζεται "σαλατα με πορτοκαλια" και δεν ειναι καποια φρουτοσαλατα. Προκειται για ενα παραδοσιακο σιτσιλιανικο πιατο, που εχει ριζες στην αραβικη κουζινα. Ως γνωστον, η Σικελια, βρισκοταν υπο αραβικη κατοχη για 260 χρονια περιπου (827-1091μΧ). Η επιρροη των Αραβων, ηταν θετικη τοσο στον διοικητικο τομεα, οσο και στον πολιστισμικο. Η κουζινα της Σικελιας δεν εμεινε βεβαια ανεπηρεαστη, μαλιστα δυο απο τις πιο φημισμενες συνταγες της, τα αραντσινι και τα καννολι, προερχονται απο το παντρεμα των δυο πολιτισμων. Οσο και αν σας ακουστει περιεργο, η σαλατα με τα πορτοκαλια, περιεχει επισης κρεμμυδι, ελιες, αντζουγιες, ελαιολαδο και αλατι. Εδω σας παρουσιαζω μια δικη μου εκδοχη, με πατατες και λιαστη ντοματα. Αν και ημουν πολυ διστακτικη για το αποτελεσμα του παντρεματος του πορτοκαλιου με τα αλμυρα υλικα, ειμαι σιγουρη οτι μπορω πλεον να την συμπεριλαβω στις αγαπημενες μου σαλατες!
Με αυτην την συνταγη, συμμετεχω στην πρωτοβουλια "Μηνας μπαινει - μηνας βγαινει η κουζινα μας χορευει" απο τα "Παιχνιδια της κουζινας". Το θεμα του μηνα ειναι "Πρωτότυπες Κουζινοδημιουργίες με Λεμόνι ή Πορτοκάλι ή Μανταρίνι".
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 2 μεγαλα πορτοκαλια,
3 μετριες πατατες,
1 μετριο κρεμμυδι,
4 λιαστες ντοματες στο λαδι,
1 χουφτα ελιες (εδω: θρουμπες Θασου),
5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
2 κουταλιες χυμο λεμονιου,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Πλυντε καλα τις πατατες, βαλτε τες σε μια κατσαρολα με μπολικο αλατισμενο νερο και αφηστε τες να βρασουν για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσουν. Επειτα στραγγιστε τες, αφηστε τες να χλιαρινουν και ξεφλουδιστε τες. Κοψτε τες σε λεπτες ροδελες.
Καθαριστε το κρεμμυδι και κοψτε το σε λεπτες φετουλες. Αν δεν θελετε να ειναι πολυ εντονη η γευση του κρεμμυδιου, μουλιαστε το για μιση ωριτσα σε κρυο νερο.
Με ενα κοφτερο μαχαιρι, καθαριστε τα πορτοκαλια απο την φλουδα τους, αφαιρωντας ολο το ασπρο που βρισκεται απο κατω της, αλλα ταυτοχρονα και την λεπτη πετσα που καλυπτει την σαρκα. Κοψτε τα σε λεπτες φετουλες μεσα σε ενα σκευος, ετσι ωστε να συγκεντρωσετε και τον χυμο που θα βγει.
Παρτε ενα σκευος σερβιρισματος και στρωστε τον πατο του με τις φετουλες απο τις πατατες; πασπαλιστε τες με λιγο αλατακι και φρεσκοαλεσμενο πιπερακι. Βαλτε απο επανω τις φετουλες απο το πορτοκαλι, τις φετουλες απο το κρεμμυδι, τις λιαστες ντοματες κομμενες σε κομματακια και τις ελιες.
Ετοιμαστε την σως. Βαλτε το λαδι σε ενα μπωλακι, προσθεστε τον χυμο λεμονιου, τον χυμο του πορτοκαλιου, 1-2 πρεζες φρεσκοτριμμενο πιπερι και 3-4 πρεζες αλατι. Χτυπηστε το μιγμα μεχρι να γαλακτοματοποιοηθει και περιχυστε την σαλατα.
INSALATA DI PATATE E ARANCE
Questa è una mia variazione della tradizionale "insalata di arance" siciliana. La ricetta proviene dalla cucina araba che certo ha influenzato tanto la gastronomia siciliana.
Con questa ricetta prendo parte all'iniziativa " i mesi passano e la nostra cucina sta danzando!" che ha come tema del mese marzo : ricette originali con arance o limoni o mandarini.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
3 patate medie,
1 cipolla media (preferibilmente di Tropea),
4 pomodori essicati sott'olio,
1 manciata di olive nere,
5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
2 cucchiai di succo di limone,
sale e pepe.
Preparazione : Pulite le patate, mettetele in una pentola con abbondante acqua salata e portate ad ebollizone. Lasciate cuocere per 20 minuti ca, fino a diventare tenere. Scolatele, lasciatele intiepidire, sbucciatele e tagliatele a rondelle sottili.
Mondate la cipolla e tagliatela a fettine sottili. Se volete un sapore meno pungete mettete in ammolo in acqua fredda per mezz' oretta.
Con un coltello affilato, eliminate la buccia dalle arance, togliendo tutta la parte bianca, ma anche la pellicina che copre i spicchi. Tagliatele a fettine sottili, raccogliento il loro sugo.
Disponete le fettine delle patate in un piatto di portata e cospargetele con qualche pizzico di sale e di pepe. Coprite con le fette delle arance, la cipolla, i pomodori essicati, tagliati a pezzetti, ed infine le olive. Ho usato una particolare varietà di olive in salamoia, che si chiamano "thrùmbes" e vengono dall'isola di Thàssos; queste olive si ragrinzino a causa di un fungo, e si lasciano maturare sull'albero prima della raccolta.
Preparate la salsa di condimento. In un recipiente mettete l'olio, il succo del limone, il succo delle arance, 1-2 pizzichi di pepe macinato e 3-4 pizzichi di sale. Frullateli fino a emulsionare e condite l'insalata.
Το παιχνίδι φέρνει κοντά τους ανθρώπους! Χαίρομαι που σε βρήκα! Πολύ όμορφο το μπλογκ σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έρχομαι από Ν Αφρική να τα λέμε και να μου δίνεις ιδέες!
Φιλάκια
@Αγγελικη Ν
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσηρθες Αγγελικη! Ευχαριστω για τα καλα σου λογια! Αυτο ειναι που εκτιμω κι εγω σ'αυτα τα μπλογκοπαιχνιδια, γνωριζεις ενδιαφεροντες ανθρωπους αλλα και μαθαινεις πολυ ωραιες και πρωτοτυπες συνταγες! Χαιρετισματα στην Ν.Αφρικη!