QUANTI MODI DI FARE E RIFARE :
GLI AUGURI DI COMPLEANNO A STEFANIA
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ COLA
Νομιζω οτι ανηκω σε μια μειονοτητα που οχι απλως δεν πινει κοκα-κολα, αλλα δεν θελω ουτε να την ξερω! Οταν δε, βλεπω να την αναμιγνυουν με την ρετσινα ή αλλα αλκοολουχα ποτα, κατι παθαινω... Τωρα πως μου ηρθε να δοκιμασω αυτην την συνταγη, λες και δεν υπαρχουν αλλα υλικα για να φτιαξεις ενα σοκολατοκεϊκ, ηταν απο απλη περιεργεια και μονο.
Αυτη η συνταγη υπαρχει μεσα στο επισημο site της Coca Colca και τη ειδα να κυκολοφορει στα ιταλικα blog μαγειρικης. Η πρωτη φορα που προσπαθησα να την κανω, δεν μπορω να πω οτι στεφθηκε απο επιτυχια; πρωτα απ'ολα, οι ποσοτητες του βουτυρου και της ζαχαρης ηταν εξωφρενικες, και δευτερον, στην συνταγη ελεγε να ριξεις το γλασο μολις βγει το κεϊκ απο τον φουρνο, πραγμα που ειχε ως αποτελεσμα ενα καθισμενο, συμπαγες πραγμα! Η γευση ομως ηταν ενδιαφερουσα και ετσι επιχειρησα για δευτερη φορα, διορθωνοντας τις ποσοτητες των υλικων και περιμενοντας να κρυωσει πρωτα το κεϊκ, πριν του ριξω το γλασο. Στην αμερικανκη συνταγη χρησιμοποιουν το βουτυρογαλα (buttermilk), που ειναι υποπροϊον απο την μετατροπη της κρεμας γαλακτος σε βουτυρο; εγω το αντικατεστησα με γιαουρτι προβειο και γαλα, αλλα πιστευω οτι μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ξυνογαλο. Τα marshmallows, ειναι μια αμερικανια το ξερω, δεν ειναι τελικα τοσο απαραιτητα, και μπορειτε ανετα να τα παραλειψετε; καθως ειναι ελαφρια και επιπλεουν στην ζυμη, μαζευονται στην επιφανεια και δημιουργουν μια κρουστα καραμελλας, που τελικα χανεται μετα απο την προσθηκη του γλασου.
Αν αναρρωτισετε τι ειναι η γρανελλα ζαχαρης, μιας και δεν την εχω δει να κυκλοφορει στην Ελλαδα (εγω την εφερα απο την Ιταλια), ειναι απλα σαν ασπρη, γλυκεια, χοντρη τρουφα, που χρησιμοποιειται για την διακοσμηση.
Τελικο συμπερασμα? Αν σας αρεσει η σοκολατα οπως εμενα, ξεχαστε την διαιτα και δοκιμαστε το! Ειναι εξαρτηση!
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
TORTA ALLA COCA COLA
Questa ricetta si puo trovarla nel sito ufficiale della Coca Cola. Incuriosita dagli ingredienti insoliti ho cercato di riprodurla nel mio "laboratorio". Devo ammettere che il primo esperimento è sato un disastro - o quasi! Prima di tutto, la quantità del burro e dello zucchero erano massacranti, e poi, consigliava di versare la glassa sulla torta appena sfornata, cosa che l'ha fatta diventare una massa compatta! Però il sapore era abbastanza buono, da convincermi di tentare per una seconda volta. Ho ridotto burro e zucchero, ho usato latte e yogurt greco tradizionale, che è acidulo, nel posto del latticello, e certo, ho atteso che la torta si raffreddi, prima di velarla con la glassa. I marshmallows non sono poi tanto indispensabili per la ricetta; siccome gallegiano, formano una crosta zuccherata sulla superficie della torta. Se vi piace il cioccolato, dite addio alla dieta e provatela, è pura dipendenza!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di farina 00,
GLI AUGURI DI COMPLEANNO A STEFANIA
Auguroni di Buon Compleanno, cara Stefania!
Questo dolcetto al cioccolato è per te!
Spero che ti piaccia!
Ας ξεκινησω πρωτα απο την επεξηγηση του τιτλου : Σημερα, 22 Μαρτιου, εχει γενεθλια η φιλη μας Στεφάνια απο το blog Nuvole di farina , που αποτελει μελος της ομαδας Quanti modi di fare e rifare , και μαλιστα αυτον τον μηνα ξαναφτιαξαμε ολες μαζι και καθε μια χωριστα, την συνταγη της για τα cjalsons. Καποια σκεφτηκε να της κανουμε εκπληξη και να της ετοιμασουμε, παλι ολες μαζι και καθε μια χωριστα, ενα γλυκακι για τα γενεθλια της. Εγω της ετοιμασα αυτην την νοστιμη σοκολατοπιτα, ελπιζω να της αρεσει!
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ COLA
Νομιζω οτι ανηκω σε μια μειονοτητα που οχι απλως δεν πινει κοκα-κολα, αλλα δεν θελω ουτε να την ξερω! Οταν δε, βλεπω να την αναμιγνυουν με την ρετσινα ή αλλα αλκοολουχα ποτα, κατι παθαινω... Τωρα πως μου ηρθε να δοκιμασω αυτην την συνταγη, λες και δεν υπαρχουν αλλα υλικα για να φτιαξεις ενα σοκολατοκεϊκ, ηταν απο απλη περιεργεια και μονο.
Αυτη η συνταγη υπαρχει μεσα στο επισημο site της Coca Colca και τη ειδα να κυκολοφορει στα ιταλικα blog μαγειρικης. Η πρωτη φορα που προσπαθησα να την κανω, δεν μπορω να πω οτι στεφθηκε απο επιτυχια; πρωτα απ'ολα, οι ποσοτητες του βουτυρου και της ζαχαρης ηταν εξωφρενικες, και δευτερον, στην συνταγη ελεγε να ριξεις το γλασο μολις βγει το κεϊκ απο τον φουρνο, πραγμα που ειχε ως αποτελεσμα ενα καθισμενο, συμπαγες πραγμα! Η γευση ομως ηταν ενδιαφερουσα και ετσι επιχειρησα για δευτερη φορα, διορθωνοντας τις ποσοτητες των υλικων και περιμενοντας να κρυωσει πρωτα το κεϊκ, πριν του ριξω το γλασο. Στην αμερικανκη συνταγη χρησιμοποιουν το βουτυρογαλα (buttermilk), που ειναι υποπροϊον απο την μετατροπη της κρεμας γαλακτος σε βουτυρο; εγω το αντικατεστησα με γιαουρτι προβειο και γαλα, αλλα πιστευω οτι μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ξυνογαλο. Τα marshmallows, ειναι μια αμερικανια το ξερω, δεν ειναι τελικα τοσο απαραιτητα, και μπορειτε ανετα να τα παραλειψετε; καθως ειναι ελαφρια και επιπλεουν στην ζυμη, μαζευονται στην επιφανεια και δημιουργουν μια κρουστα καραμελλας, που τελικα χανεται μετα απο την προσθηκη του γλασου.
Αν αναρρωτισετε τι ειναι η γρανελλα ζαχαρης, μιας και δεν την εχω δει να κυκλοφορει στην Ελλαδα (εγω την εφερα απο την Ιταλια), ειναι απλα σαν ασπρη, γλυκεια, χοντρη τρουφα, που χρησιμοποιειται για την διακοσμηση.
Τελικο συμπερασμα? Αν σας αρεσει η σοκολατα οπως εμενα, ξεχαστε την διαιτα και δοκιμαστε το! Ειναι εξαρτηση!
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
200 gr καστανη ζαχαρη,
3 κ.γ. baking powder,
1/2 κ.γ. σοδα φαγητου,
1/2 κ.γ. αλατι,
2 αυγα,
150 gr βουτυρο,
65 gr παραδοσιακο γιαουρτι προβειο,
60 ml γαλα πληρες,
250 ml αναψυκτικο τυπου cola,
30gr κακαο αγλυκο,
1 φλυτζανι τσαγιου marshmallows.
για το γλασο : 80 gr βουτυρο,
50 ml αναψυκτικο τυπου cola,
50 ml αναψυκτικο τυπου cola,
3 γεματες κ.σ. κακαο αγλυκο,
150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
για την διακοσμηση : γκρανελλα ζαχαρης.
Προετοιμασια :
Βαλτε σε ενα κατσαρολακι το γιαουρτι, το γαλα, το βουτυρο και το κακαο και βαλτε το στη φωτια. Ζεστανετε το, χωρις να το αφησετε να βρασει, ανακατευοντας μεχρι να ομγενοποιηθουν τα υλικα. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να χλιαρινει.
Σε ενα ευρυχωρο σκευος, αναμειξτε ολα τα στερεα υλικα. Προσθεστε το αναψυκτικο κολα και ανακατεψτε. Προσθεστε τα αυγα και χτυπηστε λιγο με το συρμα. Προσθεστε σταδιακα και το μιγμα απο το κατσαρολακι, και τελος τα marshmallows, κομμενα σε μικρα κομματακια και ανακατεψτε καλα να ομογενοποιηθει.
Βουτυρωστε μια στρογγυλη φορμα, με διαμετρο 22εκ. Ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 40 λεπτα.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το γλασο : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι, ζεστανετε τα χωρις να τα βρασετε, ανακατευοντας για να ομογενοποιηθουν.
Περιχυστε το κεϊκ με το γλασο σοκολατας. Στολιστε με την γκρανελλα της ζαχαρης, η με λιγα marshmallows. Αφηστε το να σταθει για 2 ωρες, ή ακομη καλυτερα για ολη τη νυχτα, πριν το σερβιρετε.
Προετοιμασια :
Βαλτε σε ενα κατσαρολακι το γιαουρτι, το γαλα, το βουτυρο και το κακαο και βαλτε το στη φωτια. Ζεστανετε το, χωρις να το αφησετε να βρασει, ανακατευοντας μεχρι να ομγενοποιηθουν τα υλικα. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να χλιαρινει.
Σε ενα ευρυχωρο σκευος, αναμειξτε ολα τα στερεα υλικα. Προσθεστε το αναψυκτικο κολα και ανακατεψτε. Προσθεστε τα αυγα και χτυπηστε λιγο με το συρμα. Προσθεστε σταδιακα και το μιγμα απο το κατσαρολακι, και τελος τα marshmallows, κομμενα σε μικρα κομματακια και ανακατεψτε καλα να ομογενοποιηθει.
Βουτυρωστε μια στρογγυλη φορμα, με διαμετρο 22εκ. Ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 40 λεπτα.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το γλασο : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι, ζεστανετε τα χωρις να τα βρασετε, ανακατευοντας για να ομογενοποιηθουν.
Περιχυστε το κεϊκ με το γλασο σοκολατας. Στολιστε με την γκρανελλα της ζαχαρης, η με λιγα marshmallows. Αφηστε το να σταθει για 2 ωρες, ή ακομη καλυτερα για ολη τη νυχτα, πριν το σερβιρετε.
TORTA ALLA COCA COLA
Questa ricetta si puo trovarla nel sito ufficiale della Coca Cola. Incuriosita dagli ingredienti insoliti ho cercato di riprodurla nel mio "laboratorio". Devo ammettere che il primo esperimento è sato un disastro - o quasi! Prima di tutto, la quantità del burro e dello zucchero erano massacranti, e poi, consigliava di versare la glassa sulla torta appena sfornata, cosa che l'ha fatta diventare una massa compatta! Però il sapore era abbastanza buono, da convincermi di tentare per una seconda volta. Ho ridotto burro e zucchero, ho usato latte e yogurt greco tradizionale, che è acidulo, nel posto del latticello, e certo, ho atteso che la torta si raffreddi, prima di velarla con la glassa. I marshmallows non sono poi tanto indispensabili per la ricetta; siccome gallegiano, formano una crosta zuccherata sulla superficie della torta. Se vi piace il cioccolato, dite addio alla dieta e provatela, è pura dipendenza!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di farina 00,
200 gr di zucchero di canna grezzo,
3 cucchiaini di lievito chimico in polvere,
1/2 cucchiaino di bicarbonato,
1/2 cucchiaino di sale,
2 uova,
150 gr di burro,
65 gr di yogurt greco tradizionale (da latte di pecora),
60 ml di latte fresco,
250 ml di coca cola,
30 gr di cacao amaro,
1 tazza di marshmallows,tagliati a pezzetti.
per la glassa : 80 gr di burro,
50 ml di coca cola,
3 cucchiai di cacao amaro,
150 gr di zucchero semolato.
per la decorazione : granella di zucchero.
All'opera :
In una piccola casseruola, mettete lo yogurt, il latte, il burro ed il cacao e portate sul fuoco. Scaldate ma non lasciatelo bollire, mescolando per amalgamare tutti gli ingredienti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
In una ciotola mescolate tutti gli ingredienti solidi. Aggiungete la coca cola e mescolate energicamente. Aggiungete le uova e sbattete leggermente. Alla fine, aggiungete a filo anche la salsina al cacao e marshmallows, e mescolate per amalgamare il tutto.
Imburrate uno stampo rotondo di 20-22 cm di diametro. Versate il composto.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico e cuocete per 40 minuti, non di più!
Sfornate e lasciatelo raffreddare.
Preparate la glassa : mettete tutti gli ingredienti in un pentolino e caldatelo senza lasciarlo bollire, mescolando per fare amalgamare gli ingredienti.
Sformate la torta entro un piatto da portata e versateci sopra la glassa. Potete decorare con granella di zucchero.
Meglio lasciarlo riposare per un paio d'ore, o ancora meglio aspettare fino al giorno dopo, prima di assaporarlo (se riuscite a resistere alla tentazione...).
Ciao e piacre di conoscerti....non sapevo l'esistenza di una torta a Coca cola....forte ed originale....mi sono aggiunta tra i tuoi lettori se vuoi passa da me.....ho un blog di cucina!!!!!Buona vita e buona cucina
ΑπάντησηΔιαγραφήBellissima torta per Stefania, ne sarà felicissima.
ΑπάντησηΔιαγραφήTempo fa l'ho fatta anch'io, ma gli ingredienti erano più simili ai tuoi che a quelli del sito della Coca Cola, la cosa strana è che non si sente il sapore di coca cola.
Anche la glassa è venuta fluida e lucida
Molto golosa.
Mi ha sempre ingolosito tantissimo questo dolce ma mai preparato! La tua versione è stupenda e golosissima! Baci da Atene..finalmente il bel tempo è ritornato!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!! Μέλος της μειονότητας κι εγώ!! Δεν τα πάω καθόλου καλά με τα αναψυκτικά και ειδικά με το συγκεκριμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σοκολατόπιτα φαίνεται πολύ λαχταριστή και αξιοζήλευτη! Η coca cola τι ακριβώς προσφέρει όμως; Δεν μπορούμε να την αντικαταστήσουμε;;;
Αν και δεν είμαι καθόλου φίλη με κάθε αναψυκτικό, θα την κάνω και ξέρω πολύ καλά που θα την πάω... χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, φαίνεται εξαιρετική!!!!
Την καλημέρα μου!!!
@Graal
ΑπάντησηΔιαγραφήBenvenuta Raffaella! Passero anch'io dal tuo blog.
Buona primavera! :)
@anna
Ciao Anna! La ricetta del sito di Coca Cola e troppo americana per i miei gusti. Anch'io mi domandavo a che cosa serve la coca cola, non influeza tantissimo il sapore e dall'altra parte c'e gia il lievito chimico ed il bicarbonato, non credo che sia indispensabile per farla gonfiare... Comunque alla fine e venuto un dolce buono!
@ornella
Ciao cara! Anch'io volevo farlo da parecchio tempo. Eh si, la primavera e arrivata, ma il nostro umore rimane piu o meno lo stesso...
@Ερμιονη
Καλημερα Ερμιονη! Και εγω το ιδιο αναρρωτιομουν, γιατι τελικα το γλυκο δεν εχει γευση απο κοκα κολα. Ουτε πιστευω οτι συνισφερει και στο φουσκωμα, γιατι περιεχει ηδη μπεικιν και σοδα... Αν εχεις καμμια ιδεα πες μου κι εμενα
@eleni
Το τελικο αποτελεσμα δεν εχει καμμια σχεση με το αναψυκτικο, αλλιως, δεν θα ασχολιομουν μαζιτου!
ma è golosissimo questo dolce con i marshmallows e la coca cola; assolutamente da prova re egrazie milel per avermelo dedicato. e' stato un pensiero che mi ha colpita veramente. Un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου αυτό το γλυκό το πρωτοδοκίμασα πριν μερικά χρόνια στην Αμερική, στο σπίτι μιας θείας μου που μένει εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί λοιπόν 1-2 φορές την εβδομάδα, καλούσε "τα κορίτσια" τις φίλες της δηλαδή που φυσικά δεν ήταν και τόσο κορίτσια, αλλά εγώ σαν κορίτσια τις έβλεπα, γιατί όλες ήταν γελαστές και χαρωπές:)
Kαι όλες έφερναν και το κάτι τις τους για τον καφέ, που το είχαν φτιάξει με τα χεράκια τους.
Φυσικά και η θεία ετοίμαζε ένα σωρό γλυκά και αλμυρά!
Ενα από αυτά ήταν και αυτό το κέικ, που το έλεγαν coca cola cake και μου άρεσε πολύ θυμάμαι.
Γεύση κόκα κόλας δεν καταλάβαινα καθόλου, ένα σοκολατένιο κέικ με γλάσο ήταν.
Κάπου έχω καταχωνιασμένη την συνταγή της θείας, την οποία ποτέ δεν έφτιαξα, δεν ξέρω γιατί, αλλά τώρα που είδα το γλυκό σου ξεσηκώθηκα!
Φιλάκια!
oddio, questa proprio non la conoscevo. mi incuriosisce molto (la versione americana invece mi fa paura!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να ξεκολλήσω απο την οθόνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με ενα χυμό πορτοκάλι νομίζω τέλεια θα γινόταν. Εγώ την πίνω που και που.. αλλά μην το πείς πουθενά...
Φιλάκια
@Stefania
ΑπάντησηΔιαγραφήAuguri cara, sono contenta che ti e piaciuto!
@ΕΛΕΝΑ
Ειμαι περιεγη να δω και την δικη σου συνταγη! Παντως απο γευση ειναι σουπερ!
@nanocucina
Anch'io sono incurisota vedendola e condivido la tua paura per la ricetta americana! :))
@Eri
Αυτο με την πορτοκαλαδα το σημειωνω, αλλα θα προσεθετα μια αεριουχο, για να μην ξεφυγουμε πολυ απο την συνταγη... Οσο για το αλλο, θα μεινει μεταξυ μας! :))
Εξαιρετική εμφάνιση σου τρέχουν τα σάλια μόλις το βλέπεις!!!!!!!ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα η συνταγή πάντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
@ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελενη μου! Καλο Σ/Κ!