ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

BATBOUT : ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ... ΤΗΓΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ // BATBOUT, PANETTI MAROCHINI, COTTI IN PADELLA


BATBOUT : ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ... ΤΗΓΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Τα μπάτμπουτ ειναι μαλακα ψωμακια με καταγωγη απο το Μαροκο, που μοιαζουν πολυ με την δικη μας πιτα. Επισης ειναι γνωστα και ως : m'khamer, toghrift ή matloù. Παρασκευαζονται με αλευρι και σιμιγδαλι και ψηνονται επανω σε πυρωμενη πετρα. Επειδη ειναι μαλλον δυσκολο να βρειτε πυρωμενη πετρα, θα τα ψησετε εξ ισου ωραια, μεσα σε ενα αντικολλητικο τηγανι. Κατα το ψησιμο, τα μπατμπουτ φουσκωνουν πολυ, Μπορειτε να τα παρουσιασετε στο τραπεζι σαν ψωμι ή να τα χρησιμοποιησετε για να φτιαξετε νοστιμοτατα σαντουιτς. Εγω τα εφτιαξα μικρα, σε μεγεθος μπισκοτου, μπορειτε ομως να τα κανετε και μεγαλυτερα, στο μεγεθος της δικιας μας πιτας. Ταιριαζουν τοσο με γλυκες οσο και με αλμυρες γευσεις.

Υλικα 
για  30 μικρα κομματια : 100 gr αλευρι δυνατο,
                                             150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                                             100 gr σιμιγδαλι ψιλο,
                                             20 gr μαγια μπυρας νωπη,
                                             1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                                             1 ποτηρι περιπου, χλιαρο νερο.
Προετοιμασια : 
Διαλυστε την μαγια σε 1/2 ποτηρι χλιαρο νερο. 
Αναμειξτε τα αλευρια με το σιμιδαλι, προσθεστε την μαγια και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε σταδιακα το υπολοιπο νερο, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη, που δεν θα κολλαει. Προσθεστε στο τελος και το αλατι και δουλεψτε την ζυμη δυναμικα για 10 λεπτα. Σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την να φουσκωσει σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περιπου 1 ωρα). 
Χωρις να δουλεψετε καθολου την ζυμη, απλωστε την σε ενα φυλλο, παχους 0,5 εκ. Με ενα ποτηρι ή με ενα κουπ-πατ, κοψτε την σε δικους. Βαλτε τους δισκους της ζυμης επανω σε ενα πανι και σκεπαστε τους με ενα δευτερο υγρο πανι. Βαλτε τους σε χλιαρο μερος και αφηστε τους για μια ωριτσα περιπου, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο. 
Παρτε ενα αντικολλητικο τηγανι και βαλτε το σε μετρια φωτια για 3-4 λεπτα. Μολις καψει, αρχιστε να ριχνετε μεσα τους δισκους της ζυμης, λιγους καθε φορα, ωστε να μην κατεβει η θερμοκρασια του. Ψηστε τα μπατμπουτ καλα και απο τις δυο πλευρες, μεχρι να ροδισουν. 
Σερβιρετε τα σκετα ή γεμιστε τα.


BATBOUT 
PANETTI MAROCHINI, COTTI IN PADELLA

I batbout sono dei panetti molli, tipici della cucina marocchina. Potete incontrarli ancora come m'khamer, toghrift o matloù. 
Si preparano con farina e semolino e vengono cotti su pietra incandescente. Siccome è piuttosto difficile trovare la pietra incandescente, potete cuocerli anche in una padella antiaderente. Potete servirli come pane o farcirli e preparare dei panini deliziosi. Io ho preparato i mini batbout, ma potete farli più grandi, fino magari i 20cm di diametro. Si abbinano sia al salato che al dolce.


Ingredienti
per 30 mini batbout : 100 gr di farina manitoba,
                                        150 gr di farina 00,
                                        100 gr di semolino fine,
                                        20 gr di lievito di birra fresco,
                                        1 cucchiaino di sale,
                                        1 bicchiere circa, di acqua tiepida.
Preparazione : 
Stemperate il lievito in 1/2 tazza di acqua tiepida. 
Mescolate le farine con il semolino e aggiungete il lievito. Impastate, aggiungendo il resto dell'acqua gradatamente, fino ad ottenere un impasto elastico e non appiccicoso. Aggiungete per ultimo anche il sale e lavorate l'impasto energicamente, per 10 minuti. Copritelo con un panno umido e mettetelo in luogo tiepido. Lasciatelo fino al raddoppio, per 1 oretta ca. 
Senza lavorare l'impasto, tiratelo in una sfoglia di 0,5 cm di spessore. Con un bicchiere o un tagliapasta, ricavate dei dischi. Ponete i dischi dell'impasto su un panno, coprtieli con un panno umido e lasicateli in luogo tiepido, fino al raddoppio (ca 1 ora). 
Mettete una padella antaderente su fuoco medio per 3-4 minuti. Mettete i batbout nella padella, pochi alla volta, per non fare abbassare troppo la temperatura della padella e riuscire di ottenere una cottura omogenea. Cuoceteli per qualche minuto da entrambi i lati, fino a dorare. Durante la cottura si gonfiano parecchio. 
Serviteli sia caldi che freddi, da soli o farciti, come abbiamo spiegato alla premessa.

9 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα συνταγή!!
    Και νόστιμα φαίνονται! Η προσθήκη συμιγδαλιού μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνταγή, μπράβο!!!Θα τα λατρέψει η μικρή μου!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Χρυσαυγη
    @ΕΛΕΝΗ
    Καπου την ειχε παρει το ματι μου, και την θυμηθηκα καποιο Σαββατο που ειχαμε ξεμεινει απο ψωμι. Ειναι πολυ αφρατα και συμπαθητικα! Τρωγοντουσαν ανετα και την επομενη και ηταν σαφως καλυτερα λιγο ζεσταμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Che meraviglia questi panini! Mi piace tantissimo imparare nuove cotture,mi salvo subito la ricetta:-) Ciao carissima

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ornella
    Buona giornata cara! Eh si, sono simpaticissimi ma anche buoni!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά ενδιαφέρουσα συνταγή, με την προσθήκη του σιμιγδαλιού!
    Και μπορούν να καταναλωθούν με ένα σωρό νόστιμους τρόπους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραία και αφράτα ψωμάκια είναι αυτά! Φαίνονται πολύ λαχταριστά!
    Πάρα πολύ όμορφη και η παρουσίασή τους!!
    Καλημέρα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και όμορφα και νόστιμα και εύκολα!
    Πολύ σαγηνευτική η πρόταση σου Μαρίνα.
    Θα μπουν στη λίστα με τα αγαπημένα.
    Καλή σου ημέρα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΕΛΕΝΑ
    Καλημερα Ελενα! Μαλλον δεν ειναι και πολυ συνηθσμενο τοσ σιμιγδαλι σε ψωμι εδω, αλλα του δινει μια ιδιαιτερη γευση. Και σε μεγαλυτερου μεγεθους εκδοχη θα ειναι καλα, πιστευω οτι θα κανουν υπεροχα σαντουιτς, πρεπει κι εγω να το δοκιμασω!

    @Ερμιονη
    Ευχαριστω Ερμιονη!

    @Kitchen Stories
    Ευχαριστω Ζαμπια μου! Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.