ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΑΡΕΤΤΙ // BAKLAVA AL CIOCCOLATO E AMARETTI


ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΑΡΕΤΤΙ

Μετα τον κλασσικο μπακλαβα, που ειχα ετοιμασει για τα Χριστουγεννα, σας παρουσιαζω μια μοντερνα του παραλλαγη, ειδικη παραγγελια απο τα αγορια μου, που τρελλαινονται για σοκολατα!

Υλικα : 500 gr φυλλο κρουστας Βυρηττου,
                200 gr καρυδια,
                30 gr ψημενη αμυγδαλοψυχα κροκαν,
               100 gr αμαρεττι *,
               220 gr κουβερτουρα,
       απο 1 πορτοκαλι ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας     
               100 gr λωμενο βουτυρο απο αιγοπροβειο γαλα,
               200 gr βουτυρο,   
               1 κ.γ. κανελα.
για το σιροπι : 2 φλ. καστανη ζαχαρη,
                           2 φλ. μελι απο ανθη πορτοκαλιας,
                           3 φλ. νερο,
                           1 σφηνακι λικερ πορτοκαλι,
                           1 ξυλακι κανελα,
                   απο 1/2 λεμονι, τον χυμο.
Επι το εργον : 
Ψιλοκοψτε τα καρυδια, την κουβερτουρα και τα αμαρεττι. Προσθετετε τα αμυγδαλα κροκαν, την κανελα και το ξυσμα του πορτοκαλιου και τα αναμιγνυετε. 
Βαλτε σε ενα σκευος τα δυο ειδη βουτυρου και λιωστε τα στον μικροκυματικο ή σε μπαιν-μαρι. 
Βουτυρωστε ενα ταψακι 30x40εκ. Στρωστε 3 διπλα φυλλα, ραντιζοντας τα με το μιγμα των βουτυρων. Προσοχη να μην πιεζετε και πατικωνετε τα φυλλα, αλλα να τα αφηνετε να πεφτουν απαλα το ενα πανω απο το αλλο, ωστε να εγκλωβιστει αερας μεταξυ τους. Ριχνετε πανω στο τελευταιο φυλλο με μερικες κουταλιες απο το μιγμα τηε γεμισης και συνεχιζετε στρωνοντας ενα διπλο φυλλο, ραντιζοντας το με βουτυρο και ριχνοντας γεμιση, μεχρι να τελειωσουν ολα τα υλικα σας. Κρατηστε για τις τελευταιες στρωσεις 3 διπλα φυλλα, τα οποια παλι θα ραντισετε με βουτυρο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι με λεια λαμα, κοψτε τον μπακλαβα σε τετραγωνα ή ρομβους, περιχυστε τον με το βουτυρο που σας περρισεψε και ραντιστε τον με λιγο νερο. 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 170°C. Βαλτε τον μπακλαβα στον φουρνο και κατεβαστε αμεσως την θερμοκρασια στους 150°C. Αφηστε τον να ψηθει μεχρι να ροδισει, για μια ωριτσα περιπου. 
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε το σιροπι : βαλτε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και αφηστε τα να σιγοβρασουν για 12 λεπτα. Αφαιρεστε το ξυλακι της κανελας και διατηρηστε το σιροπι καυτο. 
Μολις βγαλετε τον μπακλαβα απο τον φουρνο, περιχυστε τον αμεσως με το ζεστο σιροπι. Αφηστε τον να σταθει μια ωριτσα, να τραβηξει το σιροπι. 
Διατηρειται εκτος ψυγειου για τουλαχιστον μια εβδομαδα. 


* Αν δεν εχετε αμαρεττι, μπορειτε να χρησιμοποιησετε μπισκοτα Μιραντα ή πτι-μπερ.

           
BAKLAVA AL CIOCCOLATO E AMARETTI

Dopo la classica baklavà, che ho preparato a Natale, ho fatto anche una variazione di mia ispirazione, con cioccolato e amaretti, preparata per i miei uomini che adorano i dolci cioccolatosi...

Ingredienti : 500 gr di pasta filo sottilissima (detta "da Beirut" ideale per preparazione di dolci sciroppati),
                             200 gr di noci,
                             30 gr di granella di mandorle tostate,
                             100 gr di amaretti,
                             220 gr di cioccolato fondente,
                       da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata,     
                             100 gr di burro da latte di pecora fuso,
                             200 gr di burro,   
                             1 cucchiaino di cannella in polvere.
per lo sciroppo : 2 tazze di zucchero di canna grezzo,
                               2 tazze di miele da fiori d'arancia,
                               3 tazze di acqua,
                               1 biccherino di liquore all'arancia,
                               1 stecca di cannella,
                         da 1/2 limone, il succo filtrato.
All'opera :
Tritate le noci, gli amaretti ed il cioccolato. Metteteli in un recipiente, aggiungete le madorle "croccanti", la scorza d'arancia tritata e la cannella e mescolate il tutto. 
In una ciotola ponete i due tipi di burro e e fateli sciogliere al microonde o in bagnomaria.
Imburrate una teglia rettangolare, di 30x40 cm. Disponete 3 fogli doppi, irrorati con burro. Lasciate i fogli cadere dolcemente nella teglia e non spenellatele, per non pigiarle, cosi da lasciare dell'aria imprigionata tra di loro. Coprite l' ultimo foglio con un po' dalla farcitura, sempre lasciando cadere sul foglio ed evitando di premere. Coprite con altri 2 fogli irrorate con burro, cospargete di farcitura, e contiunate fino all'esaurimento degli ingredienti, lasciando però 3 fogli doppi per gli ultimi strati. Coprite con tutti i fogli restanti, sempre irrorati col burro.
Con un coltello affilato tagliate la baklavà a quadrotti, sempre facendo attenzione a pigiarlo il meno possibile. Versate il burro restante sulla baklavà e spruzzate la sua superficie con un po' di acqua.
Preriscaldate già il forno ai 170°C. Infornate e subito abbassate la temperatura ai 150°C. Lasicate cuocere per un'oretta, fino a dorare.
Nel frattempo, preparate lo sciroppo : in una pentola mettete tutti gli ingredienti e lasciateli cuocere per 12 minuti. Eliminate la stecca della cannella.
Sfornate la baklavà e versateci subito lo sciroppo, ancora scottente. Lasciate raffreddare, senza coprirla per un paio d'ore, fino ad assorbire tutto lo sciroppo.
Si conserva fuori frigo, per parecchi giorni.


7 σχόλια:

  1. Afto to Baklava einai trla...enthusiatika otan to eida...bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sei una tentatrice!! Sia io che mio marito siamo qui che cerchiamo di afferrarne una fetta dal monitor!!!
    Καλές απόκριες και καλή καθαρή δευτέρα :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Peter M
    Thank you Peter!

    @ornella
    Ringrazio Ornella. Peccato che stiamo lontano e non posso offrirvi qualche pezzetino!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. This recipe is a challenge to all lovers of baclava, as they will now become lovers-slaves!!! It is beyond me to exrpess my frustation as I cannot execute the recipe in the near future. There is only one solution. "Il Laboratorio" prepares it and I go there to taste it! What do you think dearest mm_skg??? Are you up to the challenge of a chocolate_baclava tasting??? Con saluti e un abbraccio!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @panathinaeos
    I love challenges! Tell me when and the famous Laboratorio will prepare the desirable baklava just for you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. The acceptance by "Il Lsboratorio"of the "black baklava" challenge is a major milestone in my gastronomic and cultural (in general) life. Thank you! I will let you know the exact days of my visit.Grazie!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anche qui non riesco a vedere la data, se è quella in fondo al post non va bene.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.