ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΚΑΤΌ : ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΥΡΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΠΑΚΙ // GATTO' DI PATATE A MODO MIO


"ΓΚΑΤΟ" ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ : ΠΟΥΡΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

Αυτο το πιατο στα ιταλικα λεγεται "γκατό", λεξη που προεχεται απο τα γαλλικα και σημαινει γλυκο. Προκειται για εναν πουρε πατατας, εμπλουτισμενο με τυρια και αλλαντικα. Ειναι ελαφρυ και πολυ γευστικο. 
Εδω το παρουσιαζω σε μια δικη μου παραλλαγη με κεφαλογραβιερα και απακι Κρητης. 
Το απακι, παρασκευαζεται απο απαχο χοιρινο κρεας, το οποιο το αφηνουν να "ψηθει" για 2 μερες στο ξυδι και μετα το καπνιζουν με διαφορα αρωματικα φυτα, τα οποια, ως γνωστον, αφθονουν στην Κρητη. Ειναι ενα παρασκευασμα, που προεκυψε απο την αναγκη να διατηρησουν το περισσευουμενο κρεας, οπως ειναι και ο καβουρμας, το παστο και τα αλλαντικα. Αν δεν το εχετε δοκιμασει, το συνιστω. Μπορει να καταναλωθει οπως ειναι ή να πρστεθει σε διαφορα πιατα, στα οποια προσθετει πλουσια γευση.


Υλικα : 1 Kg πατατες με κιτρινη σαρκα,
                100 ml συμπυκνωμενο γαλα (ή κρεμα γαλακτος),
                100 gr mozzarella,
                100 gr κεφαλογραβιερα,
                50 gr παρμεζανα,
                100 gr απακι,
                2 αυγα,
                βουτυρο,
                τριμμενη φρυγανια,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Πλυντε καλα τις πατατες και βραστε τες σε αλατιμενο νερο,για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσουν. Ξεφλουδιστε τες, οσο ειναι ακομη ζεστες, και λιωστε τες με το ειδικο εργαλειο για τον πουρε, ή με ενα πηρουνι. Προσθεστε στον πουρε το γαλα (ή την κρεμα γαλακτος, αλλα θα γινει λιγο πιο βαρυ), τα αυγα και λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι και ανακατεψτε καλα να ομογενοποιηθει. Ψιλοκοψτε τη μοτσαρελλα (αφου την στραγγισετε), την κεφαλογραβιερα και το απακι. Προσθεστε τα στον πουρε, ανακατεψτε για να ενσωματωθουν, και ρυθμιστε το αλατι. 
Βουτυρωστε ενα πυρεξ και πασπαλιστε το με τριμμενη φρυγανια. Στρωστε μεσα τον πουρε και ισιωστε την επιφανεια του. Πασπαλιστε με την παρμεζανα, και σκορπιστε μερικα μικρα κομματακια βουτυρο. 
Βαλτε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C. Μετα απο ενα τεταρτο, ανεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C και αφηστε το να ψηθει για ακομη 20 λεπτα, μεχρι να ροδισει. Βγαλτε απο τον φουρνο και αφηστε το να χλιαρινει. 
Κοψτε το σε κομματια και σερβιρετε το ζεστο.

Προτεινομενο κρασι : ενα φρεσκο λευκο, οπως το Τρεμπιανο.


GATTO' DI PATATE A MODO MIO

La parola gattò è una storpiatura del lemma francese gateau (torta), e in italiano significa sformato. Si trattata di un purea di patate arrichito con prosciutto o insaccati e formaggi, e poi cotto in forno. E un piatto unico molto delicato e molto saporito.
La kefalogravièra è un formaggio greco stagionato, preparato con latte di pecore e capre, che risulta un po'piccante.
L'apàki poi, è una specialità greca, che viene da Creta; si tratta di carne suina magra, che viene prima lasciata a macerare nell'aceto per un paio di giorni, e poi viene affumicata con erbe aromatiche ( Creta è famosa per la flora ricca di erbe aromatiche). E molto saporito e molto versatile in cucina, siccome si consuma sia cotto che crudo.

Ingredienti : 1 Kgr di patate gialle,
                            100 ml di latte condensato (o panna),
                            100 gr di mozzarella,
                            100 gr di kefalogravièra,
                            50 gr di parmiggiano grattugiato,
                            100 gr di apàki,
                            2 uova,
                            burro,
                            pangrattato,
                            sale e pepe.
Preparazione : 
Lavate le patate e lessatele in acqua salata, per 40 minuti ca. Ancora calde, sbucciatele e schiacciatele con lo schiacciapatate, o in mancanza, con una forchetta. Aggiungete le uova, il latte e qualche pizzico di pepe e amalgamate. Tagliate la mozzarella, la kefalogravièra e l'apàki a piccoli pezzetti. Incorporateli al composto delle patate, mescolate per amalgamarli e aggiustate di sale. 
Ungete una pirofila, copsargetela di pangrattato e adagiatevi il composto di patate. Livellatelo e cospargete di parmigiano. Distribuite sulla superficie qualche pezzettino di burro. 
Infornate in forno già caldo a 180°C. Trascorso il primo quarto d'ora, portate il forno a 200°C e lasciate cuocere per ancora 20 minuti. Sfornate il gattò e lasciatelo intiepidire per 15 minuti prima di servirlo. 

Vino consigliato : un bianco fresco, come il Trebbiano

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.