ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΑΡΓΥΡΩΣ // TIROPITTAKIA (TORTINE DI FROLLA AL FORMAGGIO) DA MAMMA ARGYRO


ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Τυροπιτακια κουρου, σπεσιαλιτε της μαμας Αργυρως...

Δοση : για 12 τυροπιτακια
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα 
για τη ζυμη : 2 1/2 φλυτζανια αλευρι (κατα προτιμηση μισο απο σκληρο σιταρι, μισο για ολες τις χρησεις),
                        1/2 φλυτζανι τσαγιου ελαιολαδο παρθενο,
                        1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                        περιπου 1/2 φλυτζανι τσαγιου νερο.
για τη γεμιση: 150 gr φετα,
                           100 gr ανθοτυρο ή μυζηθρα,
                           1 αυγο,
                           αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :
Ετοιμαστε πρωτα τη ζυμη : κανετε ενα βουναλακι με το αλευρι, ανοιξτε στη μεση μια λακκουβα, και ριξτε μεσα το λαδι. Δουλεψτε το αλευρι με το λαδι, ωστε να παρετε μια ζυμη τριφτη, σαν ψιχουλα. Επειτα, προσθεστε το αλατι και λιγο νερακι. Πλαστε καλα τη ζυμη, να γινει ελαστικη, προσθετοντας λιγο νερο ακομη, αν χρειαστει. Αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωρα, σε δροσερο μερος.
Ετοιμαστε την γεμιση : σε ενα σκευος, χτυπηστε λιγο το αυγο, προσθεστε τα υπολοιπα υλικα και ανακατεψτε καλα. Δοκιμαστε πριν προσθεσετε αλατι, γιατι η φετα ειναι ηδη αλμυρη.
Χωριστε τη ζυμη σε 12 μπαλακια. 
Αλευρωστε μια επιφανεια, και με τον πλαστη ανοιξτε ενα μπαλακι σε δισκο, με παχος 0,2 εκ. Βαλτε στο κεντρο του δισκου ενα γεματο κουταλακι γεμιση. Αλειψτε τις ακρες του δισκου με λιγο νερο (ή χτυπημενο αυγο) και διπλωστε τον στη μεση, ωστε να σχηματισετε ενα μισοφεγγαρο. Το επανω μερος του φυλλου, διπλωστε το 0,5 εκ πιο μεσα απο το κατω, αφηνοντας ετσι ενα περιθωριο. Το κομματι αυτο που περισσευει, διπλωστε στο επανω, σχηματιζοντας ενα κορδονακι. Πιεστε το να κολλησει καλα, για να μην ξεχειλισει η γεμιση κατα το ψησιμο.
Βαλτε τα τυροπιτακια σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, μεχρι να ροδισουν ( περιπου μιση ωριτσα).
Απολαυστε τα ζεστα ή κρυα!


I TIROPITTAKIA CURU (TORTINE DI FROLLA AL FORMAGGIO) 
RICETTA DI MAMMA ARGYRO 

Tiropittàkia curù, cioè tortine di pasta frolla, farcite di formaggio, merendine classiche della cucina greca, preparate di solito dalle mamme ... Con istruzioni dalla mia madre, Argyrò.

Dosi : per 12 tortine
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la frolla : 2 1/2 tazze di farina (meglio metà di semola rimacinata, metà 00),
                          1/2 tazza di olio extravergine di oliva,
                          1/2 cucchiaino di sale,
                          ca. 1/2 tazza d' acqua.
per la farcitura : 150 gr di formaggio greco feta,
                                100 gr di formaggio greco anthòtyro (o ricotta),
                                1 uovo,
                                sale e pepe a piacere.
Preparazione :
Fate la fontanella sulla spianatoia con le farine e versate l'olio alla conca. Mescolate la farina con l'olio, fino ad avere un impasto sbriccioloso. A questo punto aggiungete il sale e un po' di acqua, ed impastate, fino ad ottenere un impasto omogeneo, aggiungendo poca acqua ancora, se necessario. Lasciate riposare in luogo fresco, per mezz'oretta.
Entro una ciotola mescolate gli ingredienti per la farcitura, aggiustando di sale, se necessario (il feta e già salato parecchio, quindi assaggiate prima di salare).
Dividete l'impasto a 12 palline, piu o meno uguali. 
Spolverate la spianatoia con un po' di farina e con l'aiuto del matterello, stendete una pallina d'impasto in un disco, sottile 0,2 cm. Disponete al centro una cucchiaiata colma di farcitura. Spennellate i bordi con un po' d’acqua (o uovo sbattuto), e piegate a mezzaluna, lasciando però 0,5cm di bordo dalla parte di sotto. Chiudete il tortino piegando il bordo che avanza, verso l' interno, formando un cordoncino e premendo bene, per fare serrare la farcitura e non rischiare che fuoriesca durante la cottura.
Disponete le tortine su una leccarda foderata di carta forno antiaderente, e spenellate con un po'di acqua. 
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, a modalità statico e lasciate cuocere fino a dorare (mezz'oretta ca.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.