ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑΡΑΛΛΙ : ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ // TARALLI o TARALLUCCI


ΤΑΡΑΛΛΙ
ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ

Ακομη μια υπεροχη παραδοσιακη ιταλικη συνταγη, οπου με 3 υλικα, φτιαχνετε απιθανα, τραγανα, αλμυρα κουλουρακια! Τα ταραλλι ή ταραλλούτσι μας εχρονται απο την νοτια Ιταλια, κυριως απο την Puglia, αλλα ειναι διαδεδομενα και στην Campania και Calabria. Παραδοσιακα ειναι αλμυρα, αρωματισμενα με διαφορα μπαχαρικα, αλλα υπαρχουν και γλυκιες παραλλαγες. Τα αλμυρα ταραλλι, τρωγονται βουτωντας τα στο κρασι; υπαρχει και η σχετικη ιταλκη παροιμια "κατεληξαν οπως τα ταραλλουτσι με το κρασι", που θελει να πει οτι ολα πηγαν κατ'ευχην! 
Δοκιμασα να φτιαξω 3 διαφορετικες γευσεις: τα κλασσικα με σπορους γλυκανισου, με γλυκεια παπρικα και με ετοιμο μιγμα πικαντικων μπαχαρικων (για σαλτσα ζυμαρικων,ιταλικης προελευσης). Ολα ηταν πεντανοστιμα!

Υλικα : 500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                120 ml παρθενο ελαιολαδο,
                150 ml λευκο ξηρο κρασι,
                12 gr αλατι,
                σπορους γλυκανισου,
             ή παπρικα γλυκεια σε σκονη,
             ή μιγμα μπαχαρικων πικαντικο.
Παρασκευη : 
Καντε ενα βουναλακι με το αλευρι, καντε στη μεση μια λακκουβα, και ριξτε μεσα το αλατι, το κρασι, το λαδι, κατα προτιμηση χλιαρισμενο, και τα αρωματικα. Ζυμωστε καλα, μεχρι να παρετε μια  ζυμη ελαστικη, αλλα μαλλον σκληρη, προσθετοντας λιγο χλιαρο νερο, αν χρειαστει. Καλυψτε την ζυμη με μια μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. 
Κοψτε κομματακια απο τη ζυμη και πλαστε κορδονακια με παχος οσο το μικρο μας δαχτυλακι. Σχηματιστε στρογγυλα κουλουρακια ενωνοντας τις δυο ακρες. Μπορειτε επισης να δωσετε σχημα 8 ή το πλεξουδακι του μπρετσελ. 
Στο εν τω μεταξυ βαλτε να βρασει μπολικο αλατισμενο νερο σε μια κατσαρολα. Μολις αρχισει να βραζει, ριξτε μεσα τα ταραλλι, λιγα καθε φορα. Μολις ανεβουν στην επιφανεια, βγαλτε τα με την βοηθεια μιας τρυπητης κουταλας και ακουμπηστε τα επανω σε μια πετσετα ή απορροφητικο χαρτι, για να στραγγισουν. 
Στρωστε μια λαμαρινα φουρνου με αντικολλητικο χαρτι και τοποθετειστε επανω τα ταραλλι. Βαλτε τα να ψηθουν σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 30 λεπτα περιπου, μεχρι να αρχισουν να ροδιζουν. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν
Διατηρουνται σε καλα κλεισμενα γυαλινα ή μεταλλικα δοχεια, για αρκετο καιρο.


TARALLI o TARALLUCCI

I taralli sono dei piccoli biscottini di forma ciambellina, di pasta non lievitata, aromatizzati in vario modo. E un prodotto da forno tipico del Sud Italia (Puglia, Campania e Calabria), classificato dal Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali, come "prodotto agroalimentare tradizionale". Tradizionalmente sono salati, ma esistono anche varietà dolci. Quelli salati, sono ottimi per accompagnare l'aperitivo; vengono consumati intinti nel vino, come suggrisce anche il provverbio " finire a tarallucci e vino" per indicare che le discordie finiscono in pace.
Ho provato a preparare ben 3 gusti diversi di taralli : i classici ai semi di finocchietto, alla paprica dolce e alla miscella di erbe piccante per sugo di pasta. Tutti quanti sono venuti buonissimi!

Ingredienti : 500 gr di farina 00,
                            120 ml di olio di oliva extravergine,
                            150 ml di vino bianco secco,
                            12 gr di sale fino,
                            semi di finocchietto,
                         o paprica dolce in polvere,
                         o miscella di erbe piccante, per sugo di pasta.
Preparazione : 
Sulla spianatoia, fate la fontanella con la farina. Versate nella conca il sale, gli aromi scelti, il vino e l’olio, meglio riscaldato. Impastate bene, aggiungendo, se occorre, poca acqua tiepida, fino ad ottenere una pasta morbida ma consistente. Quando la pasta è ben lavorata, copritela con pellicola trasparente e lasciatela riposare per mezz' oretta. 
Ricavate dall'impasto dei cilindretti della misura del mignolo e formare i tarallucci con una pressione alle due estremità. Si possono fare circolari, a 8 o secondo la tipica forma dei bretzeln. 
Nel frattempo, fate bollire una pentola di acqua salata dove immergere i taralli pochi alla volta, ritirandoli con una schiumarola quando vengono a galla e mettendoli ad asciugare su un canovaccio o carta assorbente. 
Disponete i taralli su una leccarda, foderata di carta da forno antiaderente, e infornare in forno gia caldo a 180°C per ca 30 minuti, finchè saranno appena dorati.
Si conservono in barratoli di latta o vetro ben chiusi, per parecchio tempo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.