ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΑΣΟΛΑΔΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ // ZUPPA DI FAGIOLI


ΦΑΣΟΛΑΔΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Τα λογια περιττευουν, απολαυστε το εθνικο μας πιατο!

Δοση : για 6 ατομα
Υλικα : 500 gr φασολια μεσαιου μεγεθους ασπρα,
                  1 μεγαλο κρεμμυδι,
                  1 κρεμμυδακι φρεσκο,
                  1 σκελιδα σκορδο με τη φλουδα,
                  2 μετρια καροτα,
                  2 κλωναρια σελινο,
                  1 μετρια πατατα,
                  1 κοκκινη πιπερια,
                  1 1/2 φλυτζανι τσαγιου σπιτικη πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                  1 κουταλια σουπας ντοματοπελτε,
                  1 φλ. καφε ελαιολαδο παρθενο,
                  1/2 κουταλακι ζαχαρη,
                  1/2 κουταλακι παπρικα γλυκεια,
                  1/2 κουταλακι μπουκοβο (προαιρετικο),
                  1 πρεζα μαυρο πιπερι,
                  αλατακι. 
Παρασκευη : 
Βαζετε τα φασολια να μουλιασουν σε μπολικο νερο,  για 2 ωριτσες. Τα στραγγιζετε και τα βραζετε σε αρκετο νερο, χωρις να παροσθεσετε αλατι, για μιση ωριστα (15 λεπτα σε χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση). Τα στραγγιζετε και τα κρατατε στην ακρη. 
Ψιλοκοβετε το κρεμμυδι και το φρεσκο κρεμμυδακι. Κοβετε σε κυβακια τις πατατες, την πιπερια και τα καροτα. Κοβετε επισης το σελινο, οχι πολυ ψιλο. Το σκορδο μπορειτε και να το ψιλοκοψετε, εγω συνηθως το βαζω ολοκληρο και το αφαιρω στο τελος.
Βαζετε μεσα στην κατσαρολα το λαδι και τσιγαριζετε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το σκορδο και το μπουκοβο. Προσθετετε το καροτο, την πατατα και το σελινο και σωταρετε για μερικα λεπτα. Προσθετετε και τον ντοματοπελτε και τον σωταρετε λιγο και αυτον. Προσθετετε τα φασολια, την πιπερια, την ντοματα, τη ζαχαρη και τελος τα μπαχαρικα. Προσθετετε το αναλογο ζεστο νερο (2-3 ποτηρια). 
Βραζετε την φασολαδα για 45 λεπτα περιπου (25 λεπτα σε χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση) - οι χρονοι παντα ειναι ενδεικτικοι, εξαρταται απο το ποσο βραστερα ειναι τα φασολια. Το αλατι το ριχνετε στο τελος και την αφηνετε να βρασει για μερικα λεπτα ακομη.
Σερβιρετε την φασολαδα ζεστη, πασπαλισμενη με εξτρα μπουκοβο ή γλυκεια παπρικα, γι' αυτους που δεν τους αρεσουν τα πολυ καυτερα.


ZUPPA DI FAGIOLI (FASSOLΆDA)

Forse il piato tradizionale greco per antonomasia! In Grecia viene chiamato "il piatto nazionale"! Di origini umili, ha fatto sfamare intere generazioni, specialmente dopo il primo dopoguerra. Conosciuto fin dall'antichita, era l'offerta principale a dio Apollo, durante la festa di "pianopsia". 

Dosi : per 6 persone
Ingredienti : 500gr di fagioli,
                               1 cipolla grande,
                               1 cipollotto,
                               1 spicchio d'aglio in camicia,
                               2 carote,
                               2 coste di sedano,
                               1 patata media,
                               1 peperone rosso,
                               1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                               1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                               1 tazzina da caffè di olio extravergine di oliva,
                               1/2 cucchiaino di zucchero,
                               1/2 cucchiaino di paprica dolce,
                               1/2 cucchiaino di bukovo o di peperoncino rosso tritato,
                               1 pizzico di pepe nero macinato,
                               sale. 
Preparazione : 
Per la zuppa di faglioli di solito utilizziamo fagioli bianchi di media taglia. In Grecia, i miglioli vengono coltivano al nord e i più famosi sono quelli provenienti dai campi attorno ai laghi  di Prespes e quello di Kastoria. 
Mettete i fagioli in un recipiente capiente, aggiungete abbondante acqua, e lasciateli in ammollo per un paio d' ore. 
Scolateli e cuoceteli per 1/2 oretta (15 minuti nella pentola a pressione, a pressione alta) in abbondante acqua, senza aggiungere sale. Scolateli e tenteli da parte. 
Tritate la cipolla ed il cipollotto; tagliate la patata ed il peperone a dadini, le carote a fettine ed i sedano a pezzetti. Io l' aglio lo metto in camicia e lo elimino a fine cottura, potete pure trittarlo finemente.
Versate l'olio in una pentola e rosolate la cipolla, il cipolloto, l'aglio e il peperoncino. Aggiungete le carote, la patata, e il sedano. Saltate per qualche minuto e aggiungete anche il triplo-concentrato di pomodoro. Aggiungete i fagioli, il peperone, la passata di pomodoro, lo zucchero e le spezie. Aggiungete acqua calda qb. ed infine salate a piacere. Laciate la zuppa cuocere per 40-45 minuti (nella pentola a pressione 25 minuti, a pressione alta). 
Servite la zuppa di fagioli calda con fete di pane tostato e con una buona spolverata di bukovo

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.