ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ, ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ // POLLO FARCITO AL FORNO, CON PATATE


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ, ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Το αγαπημενο μας γεμιστο κοτοπουλο φουρνου, συνοδευμενο με πατατες, ενα φαγακι που φτιαχνω συχνα για το κυριακατικο τραπεζι...

Υλικα : 2-3 συκωτακια απο κοτοπουλο,
                1 μικρο κρεμμυδι,
                1 φλυτζανι τσαγιου ρυζι καρολινα η νυχακι,
                2 φλυτζανια ζωμο (απο κοτοπουλο η κρεας),
                4-5 καστανα ψημενα,
                2 κουταλακια του γλυκου κουκουναρι,
                1 κουταλακι θυμαρι τριμμενο,
                1 κοτοπουλο, περιπου 2 kgr, 
                μιγμα μπαχαρικων για κοτοπουλο,
                πιπερι,
                αλατι,
                ελαιολαδο,
                βουτυρο,  
                1 1/2 kgr πατατες.
Παρασκευη : 
Ετοιμαζετε πρωτα τη γεμιση : Κοβετε τα συκωτακια σε κομματακια, ψιλοκοβετε το κρεμμυδι και κοβετε, οχι πολυ ψιλα, τα ψημενα καστανα και τα κουκουναρια. Σε ενα τηγανι, βαζετε 2 κουταλιες λαδι και μια βουτυρο και σωταρετε το κρεμμυδι. Προσθετε τα συκωτακια και τα ροδιζετε, μεχρι να παρουν χρωμα. Προσθετετε το ρυζι, τα καστανα και τα κουκουναρια, αλατι, πιπερι και ενα κουταλακι απο το μιγμα μπαχαρικων. Σωταρετε για μερικα λεπτα, και ριχνετε ενα φλυτζανι ζεστο ζωμο. Αφηστε το να σιγοβρασει, μεχρι να πιει το ζουμι του, και πριν το κατεβασετε απο τη φωτια, ριξτε μεσα το θυμαρι. 
Ετοιμαστε το κοτοπουλο : Αφαιρεστε το λαιμο και τα φτερα, καθαριστε απο τα τυχον φτερακια, πλυντε το καλα και σκουπιστε το. Σε ενα μπωλακι βαζετε 2 κουταλιες αλατι, μιση πιπερι και 2 κουταλιες απο το μιγμα μπαχαρικων. Με αυτο το μιγμα, τριψτε καλα το κοτοπουλο μεσα - εξω, και προσπαθηστε ακομη να το βαλετε κατω απο το δερμα του, μεχρι οσο φτανουν τα δαχτυλα σας. 
Γεμιστε το κοτοπουλο με τη γεμιση. Με βελονα και κλωστη κουζινας, ραψτε τα ανοιγματα και ξαναδωστε του σχημα. 
Καθαριστε τις πατατες, πλυντε τις και κοψτε τες σε φετες. Στρωστε τες μεσα σε ενα βουτυρωμενο ταψι,  αλατιστε και πιπερωστε και ριξτε τις 1-2 κουταλακια απο το μιγμα μπαχαρικων. Τοποθετειστε πανω απο τις πατατες το κοτοπουλο. Ριξτε πανω απο το φαγητο λιγο λαδι, και σκορπιστε μερικα κομματακια βουτυρο πανω απο το κοτοπουλο. Ριξτε τον υπολοιπο ζωμο μεσα στο ταψι. 
Ψηστε το στους 220°C για μιαμιση ωρα, περιπου. Τη πρωτη ωρα, καλο ειναι να εχετε το ταψι σκεπασμενο (με καπακι η αλουμινοχαρτο), το οποιο επειτα αφαιρειτε, για να παρει χρωμα το ψητο. 
Σερβιρετε το ζεστο.



POLLO FARCITO AL FORNO, CON PATATE

Un piatto festivo, un classico del pranzo di domenica!
Questa è una delle tante versioni di farcitura...

Ingredienti : 2-3 fegatini di pollo,
                            1 cipolla piccola,
                            1 tazza di riso semifino,
                            2 tazze di brodo (di pollo o carne),
                            4-5 castagne,
                            2 cucchiaini di pinoli,
                            1 cucchiaino di timo tritato,
                            1 pollo di ca 2 kgr,
                            1 cucchiaio di miscella di spezie per pollo,
                             pepe macinato,
                             sale,
                             olio di oliva,
                             burro,
                             1 1/2 kgr di patate.
Preparazione : 
Prima preparate la farcitura : Tagliate i fegatini a pezzettini, trittate finemente la cipolla, e tritate pure le castagne (arrostite e sbucciate) e i pinoli, grossolanemente. In un tegame mettete 2 cucchiai di olio e uno di burro e rosolate la cipolla. Aggiungete i fegatini e rosolateli bene, fino a prendere colore. Aggiungete il riso, le castagne, i pinoli, 1/2 cucchiaino dalla miscella di spezie, sale e pepe e infine versate una tazza di brodo, caldo. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per qualche minuto, fino ad assorbire il liquido; prima di ritirarlo dal fuoco aggiungete anche il timo. 
Preparate il pollo: Tagliate e scartate le zampe e il collo del pollo, facendo attenzione a non rovinare la pelle; togliete le eventuali piccole piume residue, lavatelo e, alla fine, asciugatelo. In una ciotolina mettete 2 cucchiai di sale, 1/2 di pepe e 3 cucchiai dalla miscela di spezie e mischiate. Con questa miscella passate tutto il pollo sia all' esterno che nel interno. Cercate pure di introdurrlo anche sotto alla pelle, fino a quando raggiungerete con le vostre dita. Riempite il pollo con la farcitura, e cucite la pelle ai punti che è stata tagliata con ago e filo da cucina, rimodellandolo. 
Sbuciate le patate, lavatele e tagliatele a spicchi; stendetele in una teglia imburrata, salate e pepate, e conditele con 2 cucchiaini dalla miscella di spezie. Disponete il pollo dentro la teglia. Versate un po' di olio sopra le patate e il pollo, e mettete pure qualche pezettino di burro sopra il pollo. Versate il resto del brodo nella teglia. 
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, per ca 1 ora e mezza. Nel corso della prima ora di cottura, tenete la teglia coperta (con coperchio, o foglia di carta stagnola in mancanza), e poi eliminatela per far prendere colore il pollo. 
Servitelo caldo.        

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.