ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ // PISELLI CON CARCIOFI IN UMIDO


ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Αρωματα και γευσεις απο τη παιδικη μου ηλικια : o κλασσικος λαδερος αρακας της γιαγιας Ανδρομαχης.
Οταν ημασταν μικρα και ανακατευομασταν κι εμεις στην κουζινα, μας εβαζε να τη βοηθαμε καθαριζοντας τον αρακα; εκεινη αναλαμβανε τις αγκιναρες, που συνηθως ηταν γεματες ψαλιδες, που εμεις βεβαια τις φοβομασταν, και τσιριζαμε καθε φορα που πεταγοταν καποια μεσα απο τα πυκνα τους φυλλα. Τωρα βεβαια οι αγκιναρες ειναι παντελως καθαρες, αφου καλλιεργουνται μεσα σε θερμοκηπια, κατι που δεν θα το φανταζομουν ποτε, οπως αλλωστε και τα περισσοτερα λαχανικα, ακομη και αν ειναι στην εποχη τους. Υπαρχει βεβαια και η ευκολη λυση της κατεψυγμενη αγκιναρας, που σε γλιτωνει απο κοπο και χρονο...

Υλικα : 1 Kgr φρεσκα μπιζελια (ή και κατεψυγμενα),
               10 αγκιναρες,
               1 μεγαλο κρεμμυδι,
               2 φρεσκα κρεμμυδακια,
               1 σκελιδα σκορδο με τη φλουδα (για να μπορεσουμε να το αφαιρεσουμε),
               1 μεγαλο καροτο, κομμενο σε κυβακια,
               1 φλυτζανι τσαγιου (1/2 ματσακι) ανηθο ψιλοκομμενο,
               1 κουταλακι κοφτο ζαχαρη,
               1/2 φλυτζανι λαδι ελιας,
               ζωμο λαχανικων,
               αλατι και πιπερι.   
Παρασκευη : 
Καθαριστε τον αρακα και τις αγκιναρες (δειτε εδω το πως). 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και τα κρεμμυδακια. 
Σε μια κατσαρολα, βαλτε το λαδι και ροδιστε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι και το σκορδο. Προσθεστε τον αρακα, τις αγκιναρες και το καροτο και γιαχνιστε τα για λιγα λεπτα. Προσθεστε τον ζωμο λαχανικων, τη ζαχαρη, τον ανηθο και τελος, αλατι και πιπερι. Αφηστε να σιγοβρασει για μιση ωρα περιπου (στη χυτρα ταχυτητας, 15 λεπτα στη χαμηλη πιεση).
Σερβιρετε συνοδεια ενα μεγαλο κομματι τυρακι φετα (για μενα, απαραιτητο!).    
      
 

PISELLI CON CARCIOFI IN UMIDO

Nonna Andromaca preparava sempre i piselli in questo modo, accompagnati di carciofi e aneto. Certo, dovevamo impegnare metà giornata per mondare/pulire i carciofi e sgranare i piselli, ma poi, quando l'odore delle verdure che cuocevano in pentola, invadeva la casa, ci sentivamo appagati!

Ingredienti : 1 Kgr di piselli freschi, sgranati (anche congelati),
                            10 carciofi,
                            1 cipolla grossa,
                            2 cipollotti freschi,
                            1 spicchio d'aglio in camicia,
                            1 grossa carotta, tagliata a cubetti,
                            1 tazza (1/2 mazzetto) di aneto tritato,
                            1 cucchiaino raso di zucchero,
                            1/2 tazza olio di oliva,
                            brodo vegetale q.b.,
                            sale e pepe.
Preparazione : 
Mondate i piselli, i carciofi e i cipollotti. 
Tagliate i cipollotti a rondelle sottili, e tritate la cipolla. 
In una pentola, mettete l'olio e rosolate la cipolla, i cipollotti e l'aglio. Aggiungete i piselli, i carciofi e la carotta. Fatte soffrigere le verdure per alcuni minuti. Aggiungete il brodo vegetale (o brodo vegetale di carne, anche se lo sapore non sara lo stesso...), lo zucchero, l'aneto e infine sale e pepe a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per mezz'oretta ca ( in pentola a pressione, 15 min. a pressione moderata). 
Sevite con una buona fetta di formaggio feta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.