ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΙΠΗΣ // LE TRECCINE ALL' ARANCIA DELLA SIGNORA PI'PI


ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΊΠΗΣ

Η κυρια Πίπη, ειναι μια πολυ συμπαθητικη πελατισσα, και μετα απο τοσα χρονια που γνωριζομαστε, θα τολμουσα να πω, μια καλη φιλη. Εχει τρια υπεροχα εγγονια, και παρα την προχωρημενη ηλικια της, ολο και κατι τους μαγειρευει, ενω σαν παραδοσιακη νοικοκυρα που ειναι, δεν μας ξεχναει, και παντα μας φερνει κατι και εμας, για να μας κερασει...
Τα κουλουρακια αυτα ειναι απο τα αγαπημενα της, και με μεγαλη ευχαριστηση μου εδωσε την συνταγη. Ειναι τα παραδοσιακα κουλουρακια με αμμωνια, που πολλοι τα λενε σμυρνεϊκα και συνηθως τα φτιαχνουμε το Πασχα. Οι δοσεις της συνταγης ειναι ακριβως οπως μου τις ειπε η κυρια Πιπη, αλλα δεν ειχα φανταστει οτι για το αλευρι, το "οσο παρει" ισοδυναμουσε με 1,5 κιλο! Ετσι εφτιαξα 4 ταψια κουλουρακια, περιπου 120 κομματια! 
Εδω θελω να σας πω οτι δεν πρεπει να φοβαστε την αμμωνια, ειναι ενα διογκωτικο ζυμης πιο "αθωο" απο το κλασσικο baking powder, καθως κατα το ψησιμο εξατμιζεται τελειως και δεν μενει ουτε ιχνος της στα κουλουρακια, τα οποια φυσικα δεν μυριζουν καθολου αμμωνια! 

Υλικα : 2 φλυτζανια (400 gr) ζαχαρη κρυσταλλικη,
                 2 κουταλακια ζαχαρη αρωματισμενη με πορτοκαλι ή μια βανιλίνη,
                 1 φλυτζανι (200 gr) βουτυρο αγελαδος,
                 3 αυγα,          
                 1 φλυτζανι γαλα (200 ml),
                 1 φακελακι (20 gr) αμμωνια,            
        απο 1 πορτοκαλι τον χυμο και το ξυσμα,
                 1 φακελακι (20 gr) baking powder,
                 αλευρι, οσο παρει (1,5 kg).
για το ψησιμο : 1 αυγο,
                               λιγο γαλα, 
                               σουσαμι.
Παρασκευη : 
Χλιαρινετε το γαλα.
Δουλευψτε το βουτυρο με τη ζαχαρη, μεχρι να ασπρισει. Προσθετετε τα 3 αυγα και την αρωματισμενη ζαχαρη (ή βανιλινη) και χτυπατε καλα το μιγμα. Προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα : το baking διαλυμενο στο χυμο του προτοκαλιου (προσοχη γιατι αφριζει!), την αμμωνια διαλυμενη στο χλιαρο γαλα, το ξυσμα απο το πορτοκαλι και τελος το αλευρι, οσο παρει, μεχρι να εχετε μια ομοιογενη, μαλακη ζυμη, που δεν κολλαει στα χερια. Την αφηνετε να ξεκουραστει για μιση ωριτσα. 
Χωριζετε τη ζυμη σε κομματακια, 10 gr περιπου το καθενα; πλαθετε τα κομματακια σε κορδονι, με το οποιο σχηματιζετε πλεξουδιτσες. Χτυπατε το αυγο με λιγο γαλα, αλειφετε τα κουλουρακια και ριχνετε απο επανω λιγο σουσαμι. Τα αραδιαζετε μεσα σε ενα ταψι.
Τα ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στον αερα, για 15 λεπτα, μεχρι να ροδισουν.


LE TRECCINE ALL' ARANCIA DELLA SIGNORA PIPI  

La signora Pìpi è una dalle tante simpatiche vechiette che sono clienti da anni  in farmacia, e ormai amiche. Il suo nome suona un po' strano, ma è un veggiegiativo infantile, che alla fine ha sostituito il suo vero nome. Ha tre belli e bravi nipoti, e sempre prepara qualcosa per loro, malgrado la sua età avanzata. Ma si ricorda anche di noi, e ogni tanto ci porta magari una fetta di torta o qualche biscotto appena sfornato... Queste treccine sono le sue preferite, e volentieri mi ha dato la ricetta.
Le dosi sono come ce le ha riportato lei, ma quando ha detto per la farina, "quanto basta", non immaginavo mai, che ci voleva un kilo e mezzo! Cosi ho preparato ben 120 treccine!

Ingredienti : 2 tazze (400 gr) di zucchero semolato,
                              2 cucchiaini di zucchero aromatizzato all'arancia o una vanillina,
                              3 uova , 
                              1 tazza (200 gr) di burro,
                              1 tazza di latte (200 ml),                           
                              1 bustina (20 gr) di ammoniaca per dolci,
                        da 1 arancia, la scorza grattugiata ed il succo,    
                              1 bustina (20 gr) di lievito chimico in polvere,                          
                              farina qb (1,5 kg ca.).
per la finitura : 1 uovo,
                               poco latte,
                               semi di sesamo.
Preparazione : 
In un recipiente, lavorate il burro, a temperatura ambiente, con lo zucchero, fino ad ottenere un composto chiaro e cremoso. Aggiungete le 3 uova e lo zucchero aromatizzato o la vanillina e sbattete bene. Aggiungete anche tutti gli altri ingredienti : l'ammoniaca stemperata nel latte, il lievito chimico stemperato nel succo dell'arancia (attenzione perche cresce!), e la scorza dell' arancia grattugiata, e infine tanta farina, da ottenere un impasto soffice e non appiccicoso. Lasciate l' impasto riposare per mezz'oretta. 
Prendete dall’impasto dei pezzeti di ca. 10 gr e formate dei cordoncini. Ripiegate in due e intrecciate. Disponete entro una teglia foderata con carta da forno antiaderente.  Spenellate con l' uovo sbattuto con poco latte e c ospargete con semi di sesamo. 
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, per 15 minuti, modalità ventilato, fino che prendano un bel colore dorato.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.