ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΨΩΜΙ ΤΣΑΜΠΆΤΑ (ΖΑΠΑΤΑ) // CIABATTA


ΨΩΜΙ ΤΣΑΜΠΆΤΑ (ΖΑΠΑΤΑ)

Η γνωστη μας ... ζαπατα, δεν πηρε βεβαια το ονομα της απο τον μεξικανο επαναστατη Εμιλιανο Ζαπατα, αλλα ειναι παραφθορα του ιταλικου τσαμπάτα (ciabata), που σημαινει παντοφλα. 
Αυτο το υπεροχο ψωμακι, μοιαζει πραγματικα με παντοφλα, αλλα οχι στην γευση βεβαια! Για την παρασκευη του, απαιτουνται αρκετες ωρες υπομονης, μεχρι να φουσκωσει το προζυμι. Γι'αυτο ειναι καλυτερα να το ξεκινησουμε απο το βραδυ της προηγουμενης μερα. Η ζυμη του ειναι αφρατη, κολλωδης και ρευστη, και στην τελικη της επεξεργασια, απαιτει την ελαχιστη ταλαιπωρια, ωστε να μην απεγκλωβιστει ο αερας που εκλυθηκε κατα την ζυμωση.
Προσωπικα, λατρευω αυτο το ψωμακι, τραγανο εξω και αφρατο μεσα, και η συνταγη που σας προτεινω, ειναι πραγματικα πολυ πετυχημενη.
Παρατηρωντας τις φωτογραφιες, θα δειτε οτι η τσαμπατα μου ειναι κιτρινη; αυτο οφειλεται σε τεχνικο λαθος : ψαχνοντας για δυνατο αλευρι, τελικα αγορασα καποιο που ειχε ελλειπη σημανση και μου βγηκε κιτρινο... οταν το ανακαλυψα, ηταν πολυ αργα...

Υλικα
για το προζυμι : 8 gr μαγια μπυρας νωπη,
                                1 φλυτζανι χλιαρο νερο,
                                200 gr αλευρι δυνατο.
για τη ζυμη : 7 gr μαγια μπυρας νωπη,
                          3 κουταλιες της σουπας γαλα,
                          3 κουταλιες της σουπας λαδι ελιας,
                          1 φλυτζανι χλιαρο νερο,
                          350 gr αλευρι δυνατο,
                          7 gr αλατι,
                          λιγο καλαμποκαλευρο.
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα, οπως ειπαμε, παρασκευαζουμε το προζυμι. Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο νερο, προσθεστε το αλευρι και ομογενοποιηστε το μιγμα. Σκεπαστε το με ενα πανι ή διαφανη μεμβρανη, και αφηστε το να ξεκουραστει σε χλιαρο μερος, για τουλαχιστον 12 ωρες, ή ολη τη νυχτα. 
Αφου ετοιμαστει το προζυμι, παρασκευαζουμε την κυριως ζυμη. Σε ενα ευρυχωρο σκευος, διαλυστε την μαγια στο γαλα, που πρεπει να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου. Προσθεστε το χλιαρο νερο, το λαδι και τελος το προζυμι. Αναμειξτε και σταδιακα προσθεστε το αλευρι και το αλατι. Δουλεψτε το μιγμα για 5-6 λεπτα, μεχρι να γινει ομοιογενες. Ολη την διαδικασια, μπορειτε να την κανετε και με ενα καλο μιξερ. Σκεπαστε το σκευος με μεμβρανη και αφηστε το σε χλιαρο μερος, για 2 ωρες περιπου, μεχρι να τριπλασιαστει σε ογκο. 
Στρωστε με αντικολλητικο χαρτι φουρνου ενα ταψι, και πασπαλιστε το με το καλαμποκαλευρο. Με την βοηθεια μιας σπατουλας για ζυμη, αδειαστε το σκευος με τη ζυμη, στο ταψι. Αν θελετε, μπορειτε να χωρισετε τη ζυμη σε δυο μερη, και να παρασκευασετε 2 φραντζολες, που θα γινουν πιο μικρες και πιο τραγανες. Με τη βοηθεια της σπατουλας, διαμορφωστε τη φρατζολα και τελος, πασπαλιστε την με αλευρι. Αφηστε την σε χλιαρο μερος για μιση ωρα, να ξεκουραστει. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για μιση ωριτσα περιπου, μεχρι να ροδισει στην επιφανεια. Βγαζετε απο τον φουρνο και το αφηνετε να κρυωσει, πανω σε μια σχαρα. 
Απολαυστε την τσαμπατα ακομη ζεστη, ειναι υπεροχη!


CIABATTA

Croccante fuori e soffice dentro,è il mio pane preferito!

Ingredienti :
per il lievitino : 8 gr di lievito di birra fresco,
                             1 tazza di acqua tiepida,
                             200 gr farina manitoba.
per l'impasto : 7 gr di lievito di birra fresco,
                           3 cucchiai di latte,
                           3 cucchiai di olio exrtravergine di oliva,
                           1 tazza di acqua tiepida,
                           350 gr di farina manitoba,
                           7 gr di sale fino,
                          un po' di farina di mais. 
Preparazione : 
Prima di tutto preparate il lievitino. Siccome deve stare a lievitare per almeno 12 ore, sarà meglio, prepararlo la sera prima. 
In un recipiente diluite il lievito nell'acqua e aggiungete la farina. Amalgamate bene. Lasicate lievitare in luogo tiepido, per almeno 12 ore, o per tutta la notte. 
La mattina dopo, preparate l'impasto : diluite  il lievito nel latte, a temperatura ambiente. Aggiungete l'acqua, l'olio e il lievitino, e amalgamate bene. Aggiungete gradatamente la farina e il sale. Impastate per 5-6 minuti, finchè l'impasto diventi omogeneo. Potete fare tutto il procedimeno anche con la planetaria. Coprite con pellicola trasparente e lasciate in luogo tiepido per ca 2 ore, fino a triplificare di volume. L'impasto sarà colloso e non cercate di manipolarlo con le mani. 
Foderate una teglia con carta da forno antiaderente. Cospargetela con farina di mais. Con l'aiuto di un tarocco, versate l' impasto sulla teglia. Se volete, potete dividere l'impasto in due parti e preparare 2 pagnotte, che saranno più piccole e più croccanti. Con l'aiuto della spatola, formate la pagnotta e cospargetela di farina. Lasciate riposare per mezz'ora, in luogo tiepido. 
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, per 25-30 minuti, finchè la superficie diventi dorata. 
Sfornate e lasciate raffreddare su una grattugia. Meglio servila calda.

*Nella foto, il pane è giallo, perchè ho sbagliato e ho comprato la semola rimacinata...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.