ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ // TORTA DI MELE ROVESCIATA


ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Η λεγομενη "αναποδογυριστη" ειναι απο τις πιο αγαπημενες συνταγες για μηλοπιτα! Εγω εβαλα την δικια μου πινελια, χρησιμοποιωντας αγαπημενα υλικα...

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 3 κοκκινα μηλα μετριου μεγεθους,
                150 gr βουτυρο,
                130 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο demerara,
                4 μετρια αυγα,
                1 φακελακι κροκο Κοζανης σε σκονη ( 0,25 gr),
                1 κ.καφε φυσικο εκχυλισμα βανιλιας,
                250 gr φαρινα (αν χρησιμοποιησετε απλο αλευρι, προσθετετε 1 κ.γ. γεματο baking powder),
                30 gr corn flour               
                50 ml γαλα,      
                100 gr σταφιδα σουλτανινα,               
                25 gr καρυδοψυχα τριμμενη,
                κανελα σε σκονη.
για την καραμελα : 30 gr βουτυρο,
                                    100 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο demerara.
Προετοιμασια :  
Πλυνετε και καθαριστε τα μηλα. 
Στρωστε με αντικολλητικο χαρτι ενα ταψακι (διαμετρος 22-24 cm ) ή μια στρογγυλη φορμα με λυομενο τσερκι. 
Ετοιμαστε την καραμελα : σε ενα τηγανακι βαλτε τη ζαχαρη με το βουτυρο, θερμανετε μεχρι να λυωσει η ζαχαρη και να γινει καραμελα. Ριξτε την αμεσως στο ταψακι και καλυψτε τον πατο του ομοιομορφα (το ταψακι καλυτερα να το ζεστανετε, ωστε να μπορεσετε να απλωσετε την καραμελα ευκολα). Πασπαλιστε με την μιση τριμμενη καρυδοψυχα. 
Κοψτε λεπτες φετουλες τα μηλα, και τοποθετηστε τα προσεκτικα, σε ενα στρωμα, πανω απο την καραμελλα. Τα υπολοιπα μηλα, τριψτε τα στον τριφτη. 
Χτυπηστε καλα στο μιξερ το βουτυρο, μαλακωμενο σε θερμοκρασια δωματιου, με τη ζαχαρη. Προσθεστε τα αυγα, τον κροκο και το εκχυλισμα βανιλιας και συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να παρετε ενα αφρατο μιγμα. Προσθεστε το αλευρι (και ενδεχομενως το baking) και το corn flour, κοσκινισμενα, εναλλαξ με το γαλα και ανακατεψτε καλα. Στο τελος προσθεστε τις σταφιδες και το τριμμενο μηλο. 
Ριξτε το μειγμα μεσα στην φορμα, επανω απο τα μηλα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στις αντιστασεις, για περιπου 40 λεπτα. 
Βγαλτε την μηλοπιτα απο το φουρνο και αφηστε την ενα τεταρτακι, να κρυωσει. Αναποδογυριστε μεσα σε ενα δισκο. Πασπαλιστε την επιφανεια της, με την υπολοιπη τριμμενη καρυδοψυχα και λιγη κανελα.

* Σεπτεμβριος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
            

TORTA DI MELE ROVESCIATA

La ricetta della torta di mele rovesciata, è tra le più comuni e amate. L' ho preparata con gli ingredienti che mi piaccino! 

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 3 mele rosse, di media grandezza,
                            150 gr di burro,
                            130 gr di zucchero di canna demerara,
                            4 uova medie,
                            1 bustina di zafferano greco in polvere (0,25gr),
                            1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                            250 gr di farina tipo 00,                            
                            30 gr di maizena,
                            1 cucchiaino colmo di lievito chimico,                
                            50 ml di latte,
                            100 gr di uvetta sultanina,
                            25 gr di noci tritate grossolanemente,               
                            cannella in polvere.
per il caramello : 30 gr di burro,
                                 100 gr di zucchero di canna demerara.
Preparazione : 
Lavate e mondate le mele. 
Foderate uno stampo rotondo o una tortiera con cerchi apribile (22-24 cm di diametro) con carta antiaderente. 
In un tegamino preparate il caramello a secco : mettete il burro con lo zucchero e lasciate caramellare. Versatelo immediatamente nello stampo (meglio riscaldare pure lo stampo, per poter distribuire il caramello facilmente su tutto il fondo). Cospargete sopra metà della noce tritata. 
Tagliate le mele a fettine e disponele accuratamente, sul caramello. Tritate finemente i pezzi di mele che avanzano. 
Nella planetaria sbattete bene il burro, a temperatura ambiente, con lo zucchero. Aggiungete le uova, lo zafferano e l' estratto di  vaniglia e sbattete bene, fino ad ottenere una crema spumosa. Aggiungete la farina settacciata col lievito e la maiena, alternata col latte e mescolate bene. Per ultimi aggiungete l' uvetta e le mele tritate. 
Versate il composto su le mele e infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico. Lasciate cuocere per ca 40 minuti (per controllare la cottura, fate la prova stecchino!).
Sfornate, e lasciate riposare per un quarto d'ora. 
Rovesciate la torta di mele su un vasoio da portata. Cospargete con il resto delle noci tritate e la cannella in polvere.

* settembre 2017 : aggiornamento del post con nuove foto

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.