ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΑΝΤΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ // CANTUCCI TOSCANI


ΚΑΝΤΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ
(ΓΛΥΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ)


Ευκολα και νοστιμα γλυκα παξιμαδακια, ιδανικα με τον καφε και το τσαι. Διατηρουνται αρκετο καιρο σε καλα κλεισμενο μεταλλικο δοχειο, αλλα στο σπιτι ποτε δεν επιβιωνουν πανω απο 2 μερες! Τουλαχιστον δεν εχουν λιπαρα, ασε που μπορειτε να παραλειψετε τελειως το βουτυρο, παλι υπεροχα γινονται!
Αν και η αυθεντικη ιταλικη συνταγη ειναι με αμυγδαλα, μπορειτε να κανετε παραλλαγες και με φουντουκια, κουκουναρια, καρυδια αλλα και κομματακια κουβερτουρας.

Υλικα : 400 gr αλευρι που φουσκωνει μονο του
                (αν χρησιμοποιησετε κοινο αλευρι, προσθεστε 1 κουταλακι baking powder)
                 3 κουταλιες βουτυρο λιωμενο
                 2 αυγα και 3 κροκους
                 280 gr ζαχαρη κρυσταλλικη
                 1 πορτοκαλι, το ξυσμα απο την φλουδα του,
                 200 gr αμυγδαλα ωμα, με την φλουδα τους,
                 μια πρεζα αλατι
για την επαλειψη : 1 αυγο
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα ετοιμαζουμε τα αμυγδαλα τα ψηνουμε στο γκριλ για 5 λεπτα, μεχρι να παρουν λιγο χρωμα, και τα αφηνουμε να κρυωσουν. 
Χτυπαμε στο μιξερ την ζαχαρη με τα αυγα, το ξυσμα πορτοκαλιου και μια πρεζα αλατι, να γινουν αφρατα. Προσθετουμε το λιωμενο βουτυρο και σταδιακα το αλευρι, κοσκινισμενο. Η ζυμη μας θα ειναι κολλωδης. Προσθετουμε και τα αμυγδαλα. 
Σε ενα ταψι, στρωνουμε χαρτι φουρνου αντικολλητικο, και με την ζυμη μας, σχηματιζουμε 3 μπαστουνακια με περιπου 4 cm πλατος και 2 cm υψος. Μην βαζετε τα μπαστουνακια πολυ κοντα το ενα στο αλλο, γιατι κατα το ψησιμο διπλασιαζονται σε ογκο! Αλειφουμε τα μπαστουνακια μας με το αυγο, ελαφρα χτυπημενο, και ειναι ετοιμα για τον φουρνο. 
Ψηνουμε στους 190°C για 25-30 λεπτα. Βγαζουμε τα μπαστουνακια μας. 
Χαμηλωνουμε τον φουρνο στους 170°C. 
Με ενα κοφτερο μαχαιρι (λογω των αμυγδαλων, που ειναι σκληρα), κοβουμε τα μπαστουνακια μας διαγωνια, ωστε να παρουμε παξιμαδακια, πλατους  περιπου 1 cm (ενα δαχτυλο, με το ματι). Απλωνουμε τα παξιμαδακια ξανα στο ταψι, ξαπλωτα, και τα ξαναβαζουμε στον φουρνο για αλλα 15 λεπτα. Μολις τα βαζουμε στον φουρνο, τον σβυνουμε! Αφηνουμε τα cantucci μας να κρυωσουν, πριν τα απολαυσουμε!
Παραδοσιακα, τα cantucci συνδευουν το περιφημο vin santo, το πολυ αρωματικο λικερωδες κρασι της Τοσκανης, και τρωγονται, βουτωντας τα μεσα σ'αυτο!
Αλλα και χωρις το vin santo ειναι υπεροχα!


CANTUCCI TOSCANI


Cantucci o cantuccini o biscotti di Prato. 
Facile a prepararli e sempre buoni, piacciono a tutti!

Ingredienti : 400 gr di farina tipo 00,
                               1 cucchiaino di lievito chimico in polvere,
                               3 cucchiai di buro fuso,
                               2 uova medie e 3 tuorli,
                               280 gr zucchero semolato,
                          da 1 arancia, la scorza grattugiata,
                               200gr mandorle non spellate,
                               un pizzico di sale.
per spenellare : 1 uovo
Preparazione : 
Prima di tutto preparate le mandorle : fatele tostare sotto al grill del forno per 5 minuti. Lasciatele raffreddare. 
Nella planetaria mettete le uova, il pizzico di sale, lo zucchero e la buccia dell'arancia. Montate bene, fino ad ottnere un composto spumoso. Aggiungete il burro e alla fine la farina e il lievito settacciati. L' impasto sarà appiccicoso. Aggiungete anche le mandorle. 
Foderate una teglia con carta da forno antiaderente. Formate 3 filoncini con l'impasto, di ca 30 cm di lunghezza, 4 cm di larghezza e 2 cm di altezza, e stendeteli sopra la teglia. Non attaccate i filoncini, perchè si raddoppiano di volume, durante la cottura! Spenellate i filincini con l'uovo leggermente sbattuto. 
Infornate a forno già caldo a 190°C, per 25-30 minuti. Sfornate,e abbassate la temperatura del forno ai 170°C.
Con un coltello affilato, tagliate i filoncini in diagonale, per ricavare dei biscottini di ca 1 cm di spessore. Disponete di nuovo i biscottini nella teglia e infornate per 15 minuti. Spegnete il forno. Sfornate e lasciate raffreddare i cantucci, prima di assaporarli!

          

1 σχόλιο:

  1. Tip για να μην κολλαει στα χερια η ζυμη : βουτυρωστε τα χερια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.