0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ♦♦ MARMELLATA DI ARANCE ♦♦ ORANGE JAM


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΡΟΤΟΚΑΛΙ

Υλικα 
για 1Lt μαρμελαδα : περιπου 2 kg πορτοκαλια ακερωτα
                                        (για να εχουμε 1,5 kg καθαρο φρουτο),
                                         ξυσμενη φλουδα απο τουλαχιστον 6 πορτοκαλια, 
                                         450 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο demerara,
                                         το χυμο απο ενα μικρο λεμονι,
                                         6 κουκουτσια απο κυδωνι.
Παρασκευη : 
Πλενουμε  και σκουπιζουμε τα πορτοκαλια και ξυνουμε την φλουδα τους. Εγω χρησιμοποιησα το ξυσμα απο τις φλουδες ολων των πορτοκαλιων, αλλα μπορειτε να βαλετε λιγοτερο, αν δεν σας αρεσει να εχει πολυ εντονο αρωμα η μαρμελαδα σας. 
Καθαριζουμε καλα τα πορτοκαλια, και αφαιρουμε οσο το δυνατον περισσοτερο απο το ασπρο της φλουδας και αναμεσα απο τις φετουλες, γιατι ειναι πικρο και θα πικρισει την μαρμελαδα. Κοβουμε τις φετουλες των πορτοκαλιων σε μικρα κομματακια και κραταμε το ζουμι που θα προκυψει. 
Σε μια κατσαρολα, βαζουμε τα κομματια των πορτοκαλιων και το ζουμακι, την τριμμενη φλουδα, τον χυμο λεμονιου και την ζαχαρη. Τα αφηνουμε να σιγοβρασουν σε χαμηλη φωτια, για περιπου μια ωριτσα. Δεν ξεχναμε να ανακατευουμε συχνα, για να μην κολλησει. Αφου εχουν περασει περιπου 45 λεπτα και η μαρμελαδα αρχιζει να πηκτωνει, προσθετουμε τα κουκουτσια απο το κυδωνι, τυλιγμενα σε μια γαζα (για να μπορουμε να τα βρουμε και να τα αφαιρεσουμε μετα). Τα κουκουτσια απο το κυδωνι, ως γνωστον, περιεχουν πηκτινη, που βοηθαει να δεσει η μαρμελαδα μας. 
Οταν ειναι ετοιμη, αφαιρουμε τη γαζα με τα κουκουτσια, και γεμιζουμε αμεσως αποστειρωμενα βαζακια κονσερβοποιησης, εως 1 cm απο το χειλος. Κλεινουμε τα καπακια και αναποδογυριζουμε τα βαζα. Αφηνουμε να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, για να σχηματιστει κενο αερος, και να επιτυχουμε την κονσερβοποιηση. 


MARMELLATA DI ARANCE

Ingredienti 
(per 1 Lt di marmellata) : circa 2 kg di arance non trattate ( per ricavare 1,5 kg di polpa)
                                                   la scorza grattugiata di almeno 6 arance,
                                                   450 gr di zucchero di canna demerara,
                                                    da 1 limone, il succo,
                                                    6 semi di mela cotogna.
Procedimento : 
Lavate e asciugate le arance e grattugiate la scorza. Io ho usato tutta la scorza, ma potete anche usare meno, se non vi piace il sapore molto forte. 
Sbucciate le arance e eliminate tutta la parte bianca, che è amarognola. Tagliatele a pezzettini e raccogliete anche l' eventuale sughetto.
In una pentola mettete la polpa di arance e il sugo, la scorza grattugiata, il sugo del limone e lo zucchero. Portate ad ebbolizione e lasciate cuocere a fuoco moderato, con il coperchio chiuso per un'oretta. Non dimenticate di mescolare ogni tanto. Quando la mermellata comincia ad addensarsi (ca dopo 45 minuti di cottura), aggiungete i semi di mela cotogna (chiusi in una garza, per poter "pescarli" e buttarli via). I semi di mela cotogna contengono pectina che aiuterà la marmellata ad addensare. Quanto la marmellata sarà pronta, buttate via la garza con i semi, ed invasate subito in barratoli sterilizzati, riempiendoli fino ad 1 cm dall'orlo.
Tappate coi coperchi e capovolgete i barratoli. Lasciateli raffreddare capovolti, per formare il vuoto d' aria.

 
ORANGE JAM

Ingredients for 1 Lt of jam : ca 2 kg oranges from biological growing
                                                          (so to obtain 1,5 kg of  pure pulp),
                                                          zest from almost 6 oranges,
                                                          1 lemon, the juice,
                                                          450 gr brown cane sugar,
                                                          6 quince pips.
Preparation : 
Wash the oranges, wipe them and grate the outer layer of orange peels and set them aside. Remove and throw away the inner white membrane of the oranges. 
Then finely chop the orange pulp. 
Place the grated orange peel and pulp, along with any juice, the lemon juice and the sugar in a pot. Bring the mixture to a full boil. Reduce your heat and simmer, covered, for about 1 hour. Stir the mixture occasionally. When the jam begins to thicken (in about 45 minutes) add also the quince pips, wraped in a gauze (so to eliminate them easily).  Quince pips contain pectin, that will help to thiken our marmellade.
When the jam is ready, eliminate the quince pips, and as it is still very hot, fill sterilized jars, leaving 1cm headspace. Wipe the rims of jars, clean with a damp cloth and place lids on jars. Add and tighten rings, but do not overtighten them. Put the jars upside down, and let them cool this way, so to form an air gap,and obtain a can.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.