0

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ / PESI E MISURE

 

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ


Οι ποσοτητες σε γραμμαρια και ml ειναι παντα κατα προσεγγιση, αλλα με αρκετη ακριβεια. 


Ογκος
1 φλυτζανι τσαγιου = 190 ml
                                       16 κουταλιες σουπας
                                       48 κουταλακια τσαγιου 
1 κουπα = 240 ml                            
                  19 κουταλιες σουπας
1 φλυτζανακι του καφε = 40 ml
1 νεροποτηρο = 200-220 ml
1 ποτηρι κρασιου = 120-150 ml
1 σφηνακι = 30 ml
1 κουταλα φαγητου = 125 ml
1 κουταλι σουπας = 10 ml
                                    2 κουταλακια του γλυκου
1 κουταλι σουπας μεγαλο = 15 ml
                                                   1,48 cl 
                                                   3 κουταλακια του τσαγιου
1 κουταλακι του γλυκου = 2 κουταλακια του τσαγιου


Βαρος
1 κουταλακι του γλυκου = 5 gr
1 κουταλακι του γλυκου : αλευρι = 3-4 gr
                                               νισεστες, ανθος αραβοσιτου = 3 gr
                                               ζαχαρη κρυσταλλικη = 5 gr 
                                               ζαχαρη αχνη = 4,5 gr
                                               μαρμελαδα = 6 gr
                                               μελι = 5 gr
                                               βουτυρο= 4-5 gr
                                               baking powder = 4 gr
                                               μπαχαρικα = 2 gr
                                               φυλλα τσαγιου = 2-3 gr
                                               νεσκαφε = 2-3 gr
                                               λαδι = 5 gr
                                               ρυζι αβραστο = 7 gr
                                               αλατι = 5 gr
1 κουταλι της σουπας κανονικο (10 ml) = 10 gr
1 κοφτο κουταλι σουπας, των 10 ml : αλευρι = 10gr
                                                                    ζαχαρη κρυσταλλικη = 9 gr
                                                                    ζαχαρη αχνη = 7 gr
                                                                    μαρμελαδα = 14 gr
                                                                    κακαο = 5 gr
                                                                    γιαουρτι = 20 gr  
                                                                    κρεμα γαλακτος = 12 gr
                                                                    μπαχαρικα τριμμενα= 10 gr
                                                                    λαδι = 15 gr
                                                                    μαγιονεζα =  9 gr
                                                                    αλατι = 15 gr
                                                                    ρυζι αβραστο = 10 gr
                                                                     τριμμενο τυρι = 7 gr
1 γεματο κουταλι σουπας, των 10ml : αλευρι = 12 gr
                                                                     ζαχαρη κρυσταλλικη = 13 gr
                                                                     βουτυρο = 15 gr
                                                                     κακαο = 10 gr
                                                                     κρεμα γαλακτος = 14 gr
                                                                     τριμμενο τυρι =  10 gr   
1 κουταλι σουπας, μεγαλο (15ml) : αλευρι = 12 gr
                                                                νισεστε, ανθος αραβοσιτου = 10 gr
                                                                ζαχαρη κρυσταλλικη = 15 gr
                                                                μελι = 24 gr
                                                                μαρμελαδα = 20 gr 
                                                                βουτυρο = 18 gr
                                                                μαργαρινη = 15 gr
                                                                κρεμα γαλακτος = 15 gr
                                                                κακαο = 15 gr
                                                                νεσκαφε = 5-7 gr         
                                                                καφε αλεσμενο = 15 gr
                                                                αλατι = 22 gr
                                                                λαδι = 13-14 gr
                                                                τριμμενο τυρι = 10 gr
                                                                ρυζι ωμο = 20 gr
1 φλυτζανι τσαγιου : αλευρι = 140 gr
                                      ζαχαρη κρυσταλλικη = 200 gr
                                      ζαχαρη αχνη= 115 gr
                                      βουτυρο = 225 gr
                                      τριμμενοι ξηροι καρποι = 150 gr
                                      τριμμενο τυρι = 120 gr
                                      ρυζι αβραστο = 200 gr  
1 νεροποτηρο (200ml) : αλευρι = 200 gr
                                             νισεστες, ανθος αραβοσιτου = 150 gr
                                             ζαχαρη κρυσταλλικη =  250 gr
                                             ρυζι αβραστο = 250-260 gr

Μια πρεζα ή τσιμπιά = συνηθως, ειναι η ποσοτητα που καταφερνουμε να πιασουμε με τις ακρες του αντιχειρα, του δεικτη και του μεσου (απο το ιταλικο prendere, πιανω). Αντιστοιχει δε σε μια μυτη απο το κουταλακι του τσαγιου. Συνηθως αναφερεται σε αλατι, μπαχαρικα ή ζαχαρη.

1 μετριο αυγο = 53-63 gr 33 gr το ασπραδι 
                              17 gr ο κροκος 
                               7 gr το τσοφλι
1 μεγάλο αυγο = 63-73 gr
                               30-35 gr το ασπραδι
                               20 gr ο κροκος

Ζαχαρη
1 κουταλακι του γλυκου = 5 gr
1 κουταλι της σουπας μεγαλο, γεματο = 15 gr
1 κουταλι της σουπας κανονικο, κοφτο = 9 gr
1 κουταλι της σουπας κανονικο, γεματο = 13 gr
1/2 φλυτζανι του τσαγιου = 100 gr
2/3 φλυτζανι του τσαγιου = 130 gr
3/4 φλυτζανι του τσαγιου = 150 gr
1 φλυτζανι του τσαγιου = 200 gr

Ζαχαρη αχνη 
1 κουταλακι του γλυκου = 4,5 gr
1 κουταλια της σουπας = 14 gr
1 φλυτζανι του τσαγιου = 115 gr

Αλευρι (ακοσκινιστο)
1 κουταλακι του γλυκου = 3-4 gr 
1 κουταλι της σουπας κανονικο, κοφτο = 10 gr
1 κουταλι της σουπας κανονικο, γεματο = 12 gr
1 κουταλι της σουπας μεγαλο = 15 gr
1/2 φλυτζανι τσαγιου = 70 gr
2/3 φλυτζανι τσαγιου = 90 gr
3/4 φλυτζανι τσαγιου = 105 gr
1 φλυτζανι τσαγιου = 130-140 gr
1 φλυτζανι τσαγιου κοσκινισμενο αλευρι = 1 φλυτζανι ακοσκινιστο μειον 1½ κουταλι της σουπας

Βουτυρο
1 κουταλακι του γλυκου = 5 gr
1 κουταλι της σουπας = 15 gr
1 φλυτζανι τσαγιου = 225 gr

Ρυζι
1 κουταλακι του γλυκου = 7 gr
1 κουταλι της σουπας = 10 gr
1 κουταλι της σουπας μεγαλο, γεματο = 20 gr
1 φλυτζανακι του καφε = 70-80 gr
1 νεροποτηρο = 260 gr
1 φλυτζανι του τσαγιου = 200 gr 

Αλατι 
1 κουταλακι του γλυκου =5 gr
1 κουταλι της σουπας κανονικο = 15 gr
1 κουταλι της σουπας μεγαλο = 22 gr

Baking powder
1 φακελλακι = 16 gr 

Μαγιά μπύρας
1 φακελακι ξηρή (7 gr) = 23 gr νωπή  
1 κ.γ. ξηρή = 4 gr 




PESI E MISURE IN CUCINA

Volume
1 tazza da tè = 190 ml
                           16 cucchiai da tavola
                           48 cucchiaini da tè
1 tazza da caffelatte = 240 ml
                                         19 cucchiai da tavola
1 tazzina da caffè = 40 ml
1 bicchiere da tavola medio = 200 ml
1 bicchiere di vino = 120 ml
1 biccherino di liquore = 30 ml
1 mestolo da minestra = 125 ml
1 cucchiaio da minestra = 15 ml
                                                1,48 cl 
                                                3 cucchiaini da tè
1 cucchiaio da tavola = 10 ml
                                           2 cucchiaini da tè
1 cucchiaino da tè = 2 cucchiaini da moka


Peso
1 cucciaino da tè = 5 gr
1 cucchiaino di : farina = 3-4 gr
                               fecola = 3 gr
                               zucchero semolato = 5 gr
                               zucchero a velo = 4,5 gr
                               marmellata = 6 gr
                               miele = 5 gr
                               burro = 4-5 gr
                               lievito chimico = 4 gr
                               spezie = 2 gr
                               tè in foglie = 2-3 gr
                               caffè liofilizzato = 2-3 gr
                               olio = 5 gr
                               riso crudo = 7 gr
                               sale = 5 gr
1 cucchiaio da tavola a 10ml = 10 gr
1 cucchiaio raso a 10ml di : farina = 10 gr
                                                   zucchero semolato = 9 gr
                                                   zucchero a velo = 7 gr
                                                   confettura = 14 gr
                                                   cacao = 5 gr
                                                   yogurt = 20 gr
                                                   panna = 12 gr
                                                   spezie = 10 gr
                                                   olio = 15 gr
                                                   mayonese =  9 gr
                                                   sale = 15 gr
                                                   riso crudo = 10 gr
                                                   formaggio grattugiato = 7 gr
1 cucchiaio colmo a 10ml di : farina = 12 gr
                                                     zucchero semolato = 13 gr
                                                     burro = 15 gr
                                                     cacao = 10 gr
                                                     panna = 14 gr
                                                     formaggio grattugiato = 10 gr    
1 cucchiaio da tavola a 15 ml di : farina = 12 gr
                                                           amido di mais, fecola = 10 gr
                                                           zucchero semolato = 15 gr
                                                           miele = 24 gr
                                                           marmellata = 20 gr 
                                                           burro = 18 gr
                                                           margarina = 15 gr
                                                           panna = 15 gr
                                                           cacao = 15 gr
                                                           caffè in polvere = 5-7 gr
                                                           caffè macinato = 15 gr
                                                           sale = 22 gr
                                                           olio = 13-14 gr
                                                           formaggio grattugiato = 10 gr
                                                           riso crudo = 20 gr
1 tazza da tè di : farina non settacciata = 140 gr
                               zucchero semolato = 200 gr
                               zucchero a velo = 115 gr
                               burro = 22 5gr
                               noci trittate = 150 gr
                               formaggio grattugiato = 120 gr
                               riso crudo = 200 gr    
1 bicchiere d' acqua (200ml) di : farina = 200 gr
                                                            fecola = 150 gr
                                                            zucchero semolato =  250 gr
                                                            riso crudo = 250-260 gr


Un pizzico = solitamente è la quantità che si riesce a prendere fra pollice, medio e indice. Equivale ad una punta di cucchiaino moka. Solitamente si riferisce al sale o allo zucchero.

Un filo d'olio = è' una misura molto individuale, variabile a seconda del gusto personale. Generalmente comunque è il cospargere con un'oliera a becco sottile un giro d'olio nel piatto.

Una grattugiata = dipende fortemente dal gusto personale. Se si parla di pepe, solitamente equivale a uno, due giri di macinino. Se si tratta di un formaggio, generalmente si cosparge la superficie con un leggero strato.

1 uovo M = 53-63 gr                     33 gr l'albume 
                     17 gr il tuorlo 
                     7 gr parte non edibile (guscio)
1 uovo L = 63-73 gr
                    30-35 gr l'albume
                    20 gr il tuorlo

Zucchero semolato
1 cucchiaino = 5 gr
1 cucchiaio da tavola a 15ml, colmo = 15 gr
1 cucchiaio da tavola, raso = 9 gr
1 cucchaio da tavola, colmo = 13 gr
1/2 tazza = 100 gr
2/3 tazza = 130 gr
3/4 tazza = 150 gr
1 tazza = 200 gr
1 bicchiere di vino = 150 gr

Zucchero a velo
1 cucchiaino = 4,5 gr
1 cucchiaio = 14 gr
1 tazza = 115 gr

Farina (non settacciata)
1 cucchaino = 3-4 gr 
1 cucchaio da 10ml, raso = 10 gr
1 cucchaio da 10ml, colmo = 12 gr
1 cucchaio da 15ml = 15 gr
1/2 tazza = 70 gr
2/3 tazza = 90 gr
3/4 tazza = 105 gr
1 tazza = 140 gr
1 tazza di farina settacciata = 1 tazza di farina non settacciata meno 1½ cucchiaio

Burro
1 noce = 20 gr
1 uovo = 30-40 gr
1 cucchiaino = 4gr
1 cucchiaio = 15 gr
1 tazza = 225 gr

Riso
1 cucchiaino = 7 gr
1 cucchiaio = 10 gr
1 cucchiaio da 15ml, colmo = 20 gr
1 tazzina di caffè = 70-80 gr
1 bicchiere di vino = 160 gr
1 tazza = 200 gr 

Sale
1 cucchiaino =5 gr
1 cucchiaio da 10ml = 15 gr
1 cucchiaio da 15ml = 22 gr

Lievito per dolci
1 bustina = 16 gr 

Lievito di birra
1 bustina di lievito secco (7 gr) = 23 gr di lievito fresco 
1 cucchiaino di lievito secco = 4 gr