0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΣΟΧΛΕΜΟΝΟ (ΛΆΪΜ) // MARMELLATA DI LIMETTE (LIME)


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ (ΛΆΪΜ)

Μια ασυνήθιστη μαρμελάδα, με υπέροχη γεύση και άρωμα.
Φέτος είχα την τύχη να έχω επιτέλους μία μικρή παραγωγή από την μικρούλα μοσχολεμονιά (ή λάϊμ) που έχω στον κήπο μου! Με πόση ανυπομονησία περίμενα τα πρώτα μοσχολέμονα, επιτέλους ακέρωτα (του εμπορίου είναι όλα κερωμένα, μην γελιέστε!) και ιδιαίτερα αρωματικά, έτσι όπως μόνο τα φρεσκοκομμένα φρούτα μπορεί να είναι! Τελικά η παραγωγή γιά ένα τόσο μικρό δεντράκι ήταν εντυπωσιακή, περίπου 40 μοσοχλεμονάκια, και μερικά μικρότερα, τα οποία δεν πρόλαβα να τα κόψω και δυστυχώς πάγωσαν επάνω στο δέντρο, αφού ο φετεινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός. Επειδή ήταν αρκετά, έπρεπε να βρώ έναν τρόπο γιά να τα αξιοποιήσω, γιατί ήταν αδύνατο να τα καταναλώσουμε όλα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν η μαρμελάδα...
Αν σας αρέσει η μαρμελάδα λεμόνι, με το μοσχολέμονο θα ξετρελλαθήτε! Τα μοσοχολέμονα είναι πιό γλυκά από τα λεμόνια, και καθόλου πικρά, και δίνουν μία μαρμελάδα με ισορροπημένη γλύκα και υπέροχο άρωμα. Αρωματικά δεν πρόσθεσα, γιατί ήθελα να απολαύσω αυτούσιο το άρωμα από τα υπέροχα μοσχολέμονα! 

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr μοσχολέμονα (λάϊμ) ακέρωτα,
                 350 gr ζάχαρη κρυσταλλικη.
Προετοιμασία :
Πλύντε καλά τα μοσχολέμονα .
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα τα μοσχολεμόνα και αφήστε τα να βράσουν για 6-7 λεπτά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να χλιαρίνουν.
Κόψτε τα μοσχολεμόνα σε μικρά κομμάτια. Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια. Βάλτε τα μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το ζουμάκι που έβγαλαν και προσθέστε την ζάχαρη. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Πριν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και μεταγγίστε το περιεχόμενο της μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος. Αφήστε το να κρυώσει και σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες.
Αφού περάσει ο απαιτούμενο χρόνος, μεταγγίστε ξανά το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, προσέχοντας η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 105°C (η θερμοκρασία είναι σημαντική, ώστε να μην σκληρύνουν οι φλούδες των λάϊμ). Αν σχηματιστεί αφρός αφαιρέστε τον.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και πολτοποιήστε την μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ.Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για ακόμη 2-3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 105°C. Ελέξτε αν έχει δέσει. Προσοχή, η μαρμελάδα πρέπει να είναι ρευστή, γιατί τα εσπεριδοειδή περιέχουν αρκετή πηκτίνη και σφίγγει περισσότερο όταν κρυώσει.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δείτε εδώ πως). Κλείστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες, κατά προτίμηση σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.



MARMELLATA DI LIMETTE (LIME)

Nutro una vera passione per gli agrumi, e ho sempre cercato di coltivare specie vari nel mio piccolo giardinetto. Ultimo arrivato una pianta di lime (detta anche lumia) che dopo 2 anni trascorsi nel vaso, l' ho finalmente potata nel suolo. Il primo anno di produzione è stato impressionante : innumerevoli fiori che si sono trasformati in ca. 40 limette, piuttosto piccole, ma molto aromatiche. Sono stata costretta a raccoglierle relativamente presto, siccome la prevenzione meteo che parlava di un inverno particolarmente rigido, e si è rivelata tutta vera! Ho coperto l' alberello con l' apposito telo, la sue foglie si sono seccate tutte, ma sono ottimista che la pianta non ha avuto la triste fine di tanti altri argumi nella zona, e ora che è arrivata la primavera, aspetto ipazientemente a dare i primi segni di vita...
Come capite la preparazione di questa confettura di limette non è recente, semplicemente il post è stato accantonato per varie ragioni ed è stato emerso oggi. Non sono sicura se le limette che troverete al mercato saranno non trattate; in Grecia almeno, credo che siano tutte trattate con pericidi, perchè provenienti di solito da Israele, siccome le lumie non vengono coltivate qui.
Se vi piace la marmellata di limone, con la marmellata di limette sarete a dir poco entusiasti! Le limette sono per la loro natura più dolci, e la scorza è sottile e poco amara, perdippiù hanno un profumo inebriante! Per godere a pieno questo profumo, non ho aggiunto altri aromi.

Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr di limette non trattate,
                              350 gr di zucchero semolato,
Preparazione :
Lavate bene le limette.
Portate sul fuoco una casseruola con abbondante acqua. Quando comincia il bollore, aggiungete le limette e lasciate cuocere per 6-7 minuti. Eliminate con un mestolo forate e lasciate intiepidire.
Tagliate le limette a pezzetti con un coltello affilato. Eliminate eventuali semi. Trasferite insieme al loro sughetto nella casseruola, aggiungete lo zucchero e portate sul fuoco. Appena comincia a fremere, ritirate dal fuoco. Travasate in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare e coprite con un pezzo di carta antiaderente. Ponete in luogo fresco (non nel frigo) e lasciate riposare per 12 ore.
Trascorso il tempo necessario, trasferite nella casseruola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per una decina di minuti, controllando che la temperatura non superi i 105°C (la temperatura è importante, per non indurire la scorza delle limette). Schiumate se necessario.
Ritirate la casseruola dal fuoco e frullate la marmellata con un frullatore ad immersione.
Riportate sul fuoco e lasciare cucore per un paio di minuti ca. mescolando continuatamente e controllando ancora che la temperatura non superi i 105°C. Evitate di fare la confettura rapprendere troppo, siccome gli agrumi conengono parecchia pectina e le marmellate si rapprendono ancora di più una volta raffreddate.
Riempite dei barattoli precedentemente sanitificati con la marmellata ancora scottente. Tappate subito, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.