28

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ♦♦ CAVOLFIORE IN UMIDO


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

Πρεπει να ομολογησω οτι το κουνουδι δεν το ειχα αντιμετωπισει ποτε σαν φαϊ. Μια ζωη το ξερω και το σερβιρω σαν σαλατα. Τα τελευταια χρονια μαλιστα εχω αποκτησει εναν ατμομαγειρα, που μου ελυσε το προβλημα με το βρασιμο του συμπαθους κατα τα αλλα, αλλα ομολογουμενως δυσοσμου λαχανικου : βγαζω τον ατμομαγειρα στο μπακονι, κλεινω καλα τις πορτες και σε 20 λεπτα ειναι ετοιμο το κουνουπιδακι, χωρις να το παρει κανενας ... μυρωδια! Βλεποντας ομως διαφορες συνταγες μαγειρεμενου κουνουπιδιου να κυκλοφορουν στο διαδυκτιο, ειπα να δοκιμασω κι εγω να το βαλω στην κατσαρολα και να το παντρεψω με αλλα υλικα. Ετσι, για να του δωσω γευση, γιατι ειναι σχετικα ουδετερο, χρησιμοποιησα διαφορα απο τα μυρωδικα αλλα και τα υλικα που αγαπαω. Το αποτελεσμα ηταν ενα νοστιμο φαγακι, που συνοδευομενο απο λιγο παστο ψαρακι ή ενα κομματι φετα, αποτελει ενα νοστιμο και υγιεινο γευμα!

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 μετριο σε μεγεθος κουνουπιδι (1Kg περιπου),
            4 φιλετα αντσουγιας στο λαδι,
            6 κομματια λιαστες ντοματες στο λαδι,
            2 κουταλιες της σουπας καππαρη τουρσι,
            1/2 φλυτζανι ροδελλες ελιας,
            1 φουντιτσα μαϊντανο ψιλικομμενο, 
            1 μεγαλη σκελιδα σκορδο,              
            2 κ.σ. ντοματοπελτε,
            1 κ.γ. παστα πιπεριας,
            6 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
            1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
            1/2 κ.γ. μπουκοβο,
            φρεσκοτριμμενο πιπερι,
            αλατι.
Προετοιμασια : 
Αφαιρεστε το κοτσανι και τα φυλλα απο το κουνουπιδι, πλυντε το σε τρεχουμενο νερο και χωριστε το σε "μπουκετακια". Ψιλοκοψτε τις αντσουγιες και το σκορδο. Βαλτε το λαδι σε μια κατσαρολα και μολις ζεσταθει, προσθεστε τις αντσουγιες. Σωταρετε τες μεχρι να λιωσουν. Προσθεστε το σκορδο και σωταρετε ελαφρα, προσεχοντας να μην καει. Προσθεστε τον ντοματοπελτε, την παστα πιπεριας, την παπρικα, λιγο πιπερακι φρεκοτριμμενο και το μπουκοβο και σωταρετε 1-2 λεπτα. Προσθεστε τα μπουκετακια του κουνουπιδου, σωταρετε 2-3 λεπτα, ωστε να αναμειχθουν καλα με την σαλτσα και προσθεστε 1 1/2 ποτηρι ζεστο νερο. Σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε να σιγοβρασει για 15 λεπτα περιπου, μεχρι να γινει τρυφερο το κουνουπιδι. Προσεξτε να μην το παραβρασετε! Λιγο πριν το κατεβασετε απο την φωτια, προθεστε τις λιαστες ντοματες, κομμενες σε λωριδες, τις ελιες και την καππαρη. Δοκιμαστε στο αλατι, συμπληρωστε αν χρειαζεται, αφηστε το να παρει 2-3 βρασεις, προσθεστε και τον μαϊντανο και κατεβαστε το απο την φωτια. Αφηστε το να σταθει ενα 20λεπτο, ωστε να αναμειχθουν τα αρωματα. Σερβιρετε το ζεστο.


CAVOLFIORE IN UMIDO

Avevo sempre servito e mangiato il cavolfiore come insalata, cioè semplicemente cotto, e condito con una leggera vinegraitte o al massimo con una salsina alla maionese. Navigando però per blog e siti di cucina, mi sono imbattuta su vari piatti di cavolfiore, preparato stufato o gratinato. Così ho deciso di abbinarlo agli aromi e ingredienti che mi piacciono, ed il risultato è stato un piatto molto saporito. Potete servirlo come un primo sfizioso o abbinarlo con pesce sott'olio (vedi anche lakèrda) o con un bel pezzo di formaggio feta, per un piatto unico, leggero e saporito.

Dosi : per 4 persone
Difficolta : facile
Ingredienti : 1 cavolfiore di media grandezza (1Kgr ca),
                      4 filetti di acciuga sott'olio,
                      6 pomodori secchi sott'olio,
                      2 cucchiai di capperi,
                      1/2 tazza di olive denocciolate tagliate a rondelle,
                      1 ciuffo di prezzemolo, 
                      1 spicchio d'aglio,              
                      2 cucchiai di triplo.concentrato di pomodoro,
                      1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
                      6 cucchiai di olio di oliva,
                      1 cucchiaino di paprica dolce,
                      1/2 cucchiaino di bùkovo,
                      pepe macinato,
                      sale.
Preparazione : 
Mondate e lavate il cavolfiore e dividetelo a ciuffi piuttosto grossi. Tagliate grossolanemente i filetti di acciuga e tritate l'aglio. Versate l'olio in una pentola e portate sul fuoco. Appena riscaldato, aggiungete le acciughe e saltate fino a spappolare. Aggiungete l'aglio e saltate per qualche minuto, senza lasciar prendere colore. Aggiungete il triplo-concentrato di pomodoro, la pasta di peperoni, la paprica, qualche pizzico di pepe macinato ed il bukovo e lasciate soffrigere per qualche minuto. Aggiungete i ciuffi di cavolfiore e saltate per qualche minuto, mescolandoli bene con la salsina. Aggiungete 1 1/2 bicchiere di acqua calda. Coprite la pentola e lasciate cuocere a fuoco moderato, per 15 minuti ca, fino ad intenerire il cavolfiore. Fate attenzione a non stracuocerlo! Poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete i pomodori secchi, tagliati a listarelle, le olive e i capperi. Aggiungete un po' di sale, se necessario, e lasciate cuocere per qualche minuto. Aggiungete il prezzemolo tritato e ritirate dal fuoco. Lasciate riposare per una ventina di minuti, per insaporirsi. Servitelo caldo.


28 σχόλια:

  1. Είμαι έτοιμη να πάρω μυρωδιά μέσ'από την οθόνη!!Λατρεύω το κουνουπίδι,συνήθως όμως το τρώμε ωμό..Το πιάτο σου σίγουρα θα είναι ακόμη πιο εύγευστο με φέτα..σλουρπ..Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χαρα!
      Τρωγεται και ωμο το κουνουπιδι? Η αληθεια ειναι οτι κι εγω δεν το βραζω πολυ, παντα αλ ντεντε, αλλιως δεν μου αρεσει.
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Και εγώ Μαρίνα μου είμαι απόλυτα εξοικειωμένη με το κουνουπίδι σαλάτα και με ότι συνεπάγεται..Μία και μοναδική φορά μπήκε στο πατρικό μου σπίτι σαν φαγητό,αλλά είναι τόσο μακρινή ανάμνηση που δεν μπορώ να θυμηθώ τις αντιδράσεις μας.
    Μ΄αρέσει αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες σου.Ζωντανά και σφικτά ματσάκια κουνουπιδιού λουσμένα από την πλούσια και πυκνή κοκκινιστή σάλτσα.Τα διάσπαρτα μεσογειακά υλικά αφήνουν τις δικές τους γεύσεις για να΄΄ παντρευτούν΄΄ στο τέλος σε μία μοναδική ,ξεχωριστή νοστιμιά που σου χαρίζει το γνήσιο ελληνικό λαδερό φαγητό.Καλή σου μέρα φίλη μου!!Σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη σου μερα Φωτεινουλα!
      Ειδες τι ανακαλυπτει κανεις αν το ψαξει λιγο το θεμα φαγητο? Πολλες φορες αναλγιζομαι ποσες νεες γευσεις εχουμε δοκιμασει αυτα τα τελευταια 2 χρονια που ασχολουμαι με το blog, ποσο εχουμε εμπλουτισει την διατροφη μας αλλα και ποσες νεες επιλογες εχουμε προσθεσει! Παρεπιπτοντως το blog εκλεισε 2 χρονια δραστηριοτητας, αλλα μεσα στην παραζαλη της δουλειας, το ξεχασα τελειως! Το κονουπιδι αλλιως λοιπον, εγω ενθουσιαστηκα, οι αντρες το κοιτουσαν με μισο ματι, γιατι ετσι κι αλλιως το βλεπουν το κουνουπιδι με μισο ματι...
      Πολλα φιλια και να περασεις ενα ομορφο σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή
    2. Μαρίνα μου
      Σε γνώρισα μέσα από το blog σου αρχικά,εκτιμώντας τις πρωτότυπες ,ενημερωμένες και ενδιαφέρουσες συνταγές σου.
      Πίστευα ότι πίσω από τις υπέροχες φωτογραφίες και τον γραπτό λόγο που κυλούσε σαν δροσερό νερό σε ρυάκι,κρυβόταν μία προσωπικότητα ιδιαίτερη.Και δεν διαψεύστηκα όταν συναντηθήκαμε.
      Καλοδιάβατο ,ελεύθερο,ευεργετικό,νοικοκυρεμένο,γενναιόδωρο να είναι το blog σου!!Όπως είναι δηλαδή τώρα.
      Να έχεις πάντα την ίδια όρεξη να φτιάχνεις ωραία πράγματα και την ίδια διάθεση να μας ενημερώνεις για αυτά!
      Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστω απο καρδιας Φωτεινη μου!
      Μακαρι να πιασουν οι ευχες σου και μακαρι να συνεχισω να εχω την ευκαιρια και το κουραγιο να ασχολουμαι με το πνευματικο μου παιδι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Μια άλλη διάσταση για το κουνουπίδι.Δεν ξέρω αν θα έβαζα τις αντζούγιες για μένα αλλά τα υπόλοιπα είναι ότι πρέπει.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις αντσουγιες τις εχω ... κολλησει απο την ιταλικη κουζινα. Πριν 2 χρονια δεν θα το πιστευα ποτε οτι θα εφτανα στο σημειο να τις παρασκευασω για να μην λειπουν απο τις προμηθειες μου...
      Καλο Σ/Κ Ξανθη μου!

      Διαγραφή
  4. Το κουνουπίδι γιαχνί είναι αγαπημένο φαγάκι και το έχω πεθυμήσει πολύ!
    Τι όμορφα που το έχεις μαγειρέψει! Πολύ γευστικό και αρωματικό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο το κοκκινιστό κουνουπίδι σου Μαρινάκι! Υπέροχα υλικά και φοβερό χρώμα!
    Τη λύση με το μαγείρεμα στο μπαλκόνι δεν την είχα σκεφθεί! Σούπερ ακούγεται!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωθηκα με τον ατμομαγειρα Αναστασια μου, ηταν μαλιστα δωρο με κατι αγορες και οταν τον ειδα ειπα "αυτο το μαραφετι σε τι θα μου χρησιμευσει"? Κουνουπιδι και μπροκολο μπαινουν στον ατμομαγειρα και πανε στο μπαλκονι και το σπιτι μενει καθαρο απο μυρωδιες!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Εμείς εδώ προσθέτουμε πάντα λίγο ή πολύ μάραθο στο γιαχνιστό κουνουπίδι.Δοκίμασέ το με φινόκιο αν δεν βρίσκεις μάραθο στη Θεσσαλονίκη. Ταιριάζουν τέλεια! Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη αντζούγιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια ιδεα και ο μαραθος! Εχω παρει σπορο να φυταψω την ανοιξη γιατι οντως δεν βρισκω. Φινοκιο βρισκω αλλα νομιζω οτι εχει πιο ηπιο αρωμα.

      Διαγραφή
  7. Κι όμως το κουνουπίδι είναι φαγητό και μάλιστα γλύκισμα και πεντανόστιμο.
    Ο συνδυασμός των υλικών που του προσέθεσες είναι πολύ ενδιαφέρον και κάθε ένα ξεχωριστά ταιριάζει μαζί του. Αρα το σύνολο αν και δεν μπορώ να το φανταστώ στη γεύση, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πικάντικο και πετυχημένο!

    Στη φωτογραφία σου δείχνει τέλειο!!

    Καλό ΣΚ Μαρίνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το συνηθιζαμε στο σπιτι μας Χρυσαυγη μου και ουτε που μου περνουσε απο το μυαλο να το μαγειρεψω. Αντιθετως το λαχανο το φτιαχναμε πολυ συχνα.
      Πολλα φιλια και καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Μετέτρεψες το ταπεινό κουνουπίδι σε αληθινη γκουρμεδιά Μαρίνα μου!
    Ενα μεγάλο μπράβο για αυτό το πιάτο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναστενάζω κι εγώ μεσογειακά μ' αυτό που έφτιαξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακα φιλακια! ☺ ☺ ☺

      Διαγραφή
    2. Υπέροχο το κουνουπίδι σου Μαρίνα μου. Κι αυτές οι φωτό σου ...όλα τα λεφτά, με έκαναν να το ονειρεύομαι στο πιάτο μου!!! Γεια στα χέρια σου!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω Κικη μου!
      Να εχεις ενα ομορφο Σαββτοκυριακο!

      Διαγραφή
  10. Λες και είχαμε συνεννοηθεί, Μαρίνα μου! Κι εγώ κουνουπίδι γιαχνί ετοίμασα χθες, λίγο διαφορετικό-θα το αναβέσω προσεχώς. Κάπαρη έβαλα κι εγώ αλλά όχι ελιές-μου άρεσε η ιδέα σου! Το παρουσίασες και τόσο όμορφα!!! Μπράβο, λαχταριστό βγήκε από τα χεράκια σου!
    Καλή Κυριακή, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      θελω να φτιαξω και το τηγανητο κουνουπιδι που ειδα στη "κουζινα" σου και μου αρεσε πολυ!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  11. Α πολύ ωραίο το πιάτο!!! Και εγώ νερόβραστο το τρώω συνήθως, εκτός από μια φορά που τo εκανα με curry (ινδική συνταγή). Επίσης φανταστικη η ιδέα σου με τον ατμομάγειρα στην βεράντα (εχω ένα ηλεκτρικό γκριλ στη βεράντα για να ψήνω τους βρωμερους σολωμους που λατρευω και τα συναφή, αλλά δεν ειχα σκεφτει λυση για τα βρωμερα λαχανικα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν τον ατμομαγειρα σπανια τολμουσα να φτιαξω κουνουπιδι ή μπροκολο, σκεψου οτι εχουμε και σαλοκουζινα και βρωμουσε το μισο σπιτι....
      Φιλια!

      Διαγραφή
  12. εψαχνα την κλασσικη συνταγη της μητερας μου για το φαγακι αυτο. Ομως εφτασα ως εδω καιτην δοκιμαζω αυτη τη στιγμη και απο τα συστατικα υποπτευομαι πως θα φαει ευχαριστως και ο ιδιος ο αντρας μου που δεν εινι συνηθισμενος στην ελληνικη κουζινα. Ευχαριστω για την συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη η συνταγη εχει στοιχεια απο την ιταλικη κουζινα, ελπιζω να σας αρεσει!
      Ευχαριστω κι εγω για την επισκεψη!

      Διαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...