7

ΒΟΔΙΝΟ ΜΕ ΕΡΙΚΙΑ (ΚΟΡΟΜΗΛΑ) ♦♦ MANZO AI MIRABOLANI

 
ΒΟΔΙΝΟ ΜΕ ΕΡΙΚΙΑ (ΚΟΡΟΜΗΛΑ)

Με τα τελευταια ερικια που προλαβα να βρω, δοκιμασα μια συνταγη απο την παραδοσιακη τουρκικη κουζινα : τρυφερο βοδινο με γλυκοξινη σαλτσουλα, φτιαγμενη με τα συμπαθητικα αυτα φρουτακια! Η συνταγη αυτη στα τουρκικα λεγεται Yeşil Erik Tavası. Να πω την αληθεια, τα ερικια δεν ειχα σκεφτει ποτε να τα μεγειρεψω, αλλα οταν συναντησα αυτην τη συνταγη, δεν μπορεσα να αντισταθω στην προκληση. Και για να μην μπερδευεστε, οταν λεω ερικια, εννοω τα πρασινα κορομηλα, τουλαχιστον εγω μ'αυτο το ονομα τα γνωριζω απο μικρη. Η λεξη ερικι παντως ειναι τουρκικη και ισως να τα λεγαμε ετσι στην οικογενεια, λογω της καταγωγης των παπουδων απο την Πολη. 

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 1/5
Υλικα : 800gr σπαλλα βοδινη,
           500gr  ερικια (κορομηλα),
           1 κρεμμυδι,
           3-4 σκελιδες σκορδο,
           1 κουπα ντοματα στον τριφτη,
           1 κουταλια της σουπας ντοματοπελτε,
           6 κουταλιες της σουπας παρθενο ελαιολαδο,
           1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
           1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
           1/2 κουταλακι του γλυκου μπουκοβο,
           φρεσκοτριμμενο μαυροπιπερο,
           κανελα,
           αλατι.
Προετοιμασια : Αφαιρεστε τα κοτσανακια απο τε ερικια, πλυντε τα και σταγγιστε τα. Τα ερικια θα μαγειρευτουν χωρις να αφαιρεθουν τα κουκουτσια. Κοψτε το κρεας σε μεριδες. Κοψτε το κρεμμυδι σε λεπτες φετουλες. Ψιλοκοψτε το σκορδο. Χρησιμοποιηστε μι ακτσαρολα που να μπορει να μπει στον φουρνο. Βαλτε μεσα το λαδι και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι. Προσθεστε το κρεας, το σκορδο και το μπουκοβο και σωταρετε τα μεχρι να ροδισει το κρεας. Προσθεστε την ντοματα, τον ντοματοπελτε, διαλυμενο σε ενα ποτηρι ζεστο νερο, την παπρικα, λιγο μαυρο πιπερακι και το αναλογο αλατι. Αφηστε τα να παρουν 2-3 βρασεις, προσθεστε τα ερικια και πασπαλιστε το φαγακι με λιγη κανελα. Προθερμανετε τον φουρνο στους 200°C. Σκεπαστε την κατσαρολα με το καπακι της και βαλτε την στον φουρνο. Αφηστε το φαγακι να ψηθει για 2 ωρες. Σερβιρετε το ζεστο με σπυρωτο ρυζι πιλαφι

Προτεινομενο κρασι : ενα ωραιο κοκκινο κρασι που θα αναδειξει την γλυκοξινη γευση του πιατου, οπως το Chateau Porto Carras.


MANZO AI MIRABOLANI (AMOLI)
  
Non avevo mai immaginato di abbinare i mirabolani alla carne. Ma quando mi sono imbattuta su questa ricetta della cucina turca, non ho potuto resistere alla tentazione! Questo piatto in turco si chiama Yeşil Erik Tavası e viene preparato coi mirabolani verdi e non troppo maturi. Le spezie aggiunte abbinate al gusto acrebo dei mirabolani, lo rendono particolarmente saporito. Di solito, i mirabolani vengono usati per preparare delle confetture.

Dose :  per 4 persone
Difficoltà : 1/5
Ingredienti : 800gr di spalla di manzo,
                   500gr di mirabolani,
                   1 cipolla,
                   3-4 spicchi d'aglio,
                   1 tazza di passata di pomodoro,
                   1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                   6 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                   1 cucchiaino di zucchero,
                   1 cucchiaino di paprica dolce,
                   1/2 cucchiaino di bukovo o peperoncino piccante tritato,
                   pepe nero macinato,
                   cannella in polvere,
                   sale.
Preparazione : Preferibilmente, utilizzare dei mirabolani verdi e sodi. Eliminate i piccioli, lavateli e scolateli. Saranno cotti senza snocciolarli. Tagliate la carne a pezzi. Tagliate la cipolla a fettine sottili. Tritate l'aglio. Utilizzate una pentola che può essere messa nel forno. Versate l'olio nella pentola e fate appena rosolare la cipolla. Aggiungete i pezzi della carne, l'aglio ed il peperoncino tritato. Lasciate soffrigere, fino che la carne prenda colore. Aggiungete la passata, lo zucchero il triplo-concentrato diluito in un bicchiere di acqua calda, la paprica, poco pepe macinato e sale a piacere. Lasciate cuocere per 5-6 minuti. Preriscaldate il forno a 200°C. Aggiungete i mirabolani nella pentola e spolverate con un po' di cannella. Coprite la pentola con il suo coperchio e infornate. Lasicate cuocere per 2 ore. Servite caldo, accompagnato con un semplice riso pilaf.
Vino consigliato : un rosso corposo che si abbina alle spezie e al gusto acidulo del piatto. Propongo un vino da Calcidica, il classico Chateau Porto Carras.

7 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Δεν ξέρω αν είναι Τούρκικη, όμως τελευταία διάβαζα ότι η Βυζαντινή κουζίνα είχε τέτοια στοιχεία! Μαγείρευαν συχνά κρέας με φρούτα και τα πιάτα τους είχαν γλυκόξινες γεύσεις! Βέβαια χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να πει κανείς με σιγουριά από που κρατά η σκούφια μιας συνταγής σε πολιτισμούς που έχουν τόσων χρόνων "συγκατοίκηση"...
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Πολύ εντυπωσιακό και το σημερινό σου πιάτο! Ενώ μου αρέσει ο συνδυασμός κρέατος με φρούτα, τον συγκεκριμένο δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς είναι!
    Μ' αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά που του έβαλες, θα δίνουν πολύ ωραία γεύση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί έναν τέτοιον συνδυασμό και βλέποντας το πιάτο σου εντυπωσιάστηκα!
    Λατρεύω τους συνδυασμούς κρεατικών με φρούτα, είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι σου θα είναι απολύτως του γούστου μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η νοστιμιά αυτού του πιάτου σίγουρα απερίγραπτη!Μπράβο Μαρίνα μου καταπληκτικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Αγγελικη Ν.
    Ετσι ειναι Αγγελικη μου, ποιος ξερει ποιος δανεισε ποιον, μετα απο τοσους αιωνες μπερδεματα...Παντως δεν εχω ξανακουσει για κορομηλα με κρεας στην Ελλαδα...

    @Ερμιονη
    Νοστιμο ηταν Ερμιονη μου, προσωπικα πολυ ευχαριστως θα το ξαναεφτιαχνα, καθως μου αρεσουν οι γλυκοξυνες και οι φρουτενιες γευσεις.

    @ΕΛΕΝΑ
    Χαιρομαι που σου αρεσε Ελενα μου! Αργησα λιγο να γραψω την αναρτηση, ελπιζω να μπορεις ακομη να βρεις κορομηλα για να δοκιμασεις την συνταγη!

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω πολυ Ελενη μου!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Solema
    Sono dei frutti da un'albero che si chiama Prunus Cerasifera Myrobolana. Rassomiglia alle susine, ma i suoi frutti sono più piccoli, di colore verde e quando sono ben maturi diventano giallastri. Di solito si consumano ancora acerbi e hanno un sapore acidulo, perfino quando sono maturi. Sono abbastanza comuni in Grecia, e di solito li usano per preparare delle confetture. In Italia li troverai anche come amoli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημισιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...