0

CALAMARO RIPIENO ***** ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ


CALAMARO RIPIENO

Di solito la ricetta si riferisce come "calamari ripieni". Questo però è stato un caso eccecionale : D. ha pescato un calamaro-gigante di 60cm lungo che pesava quasi un kilo! Credo che la dose riporata è equivalente per 5-6 calamari grossi.

Ingredienti : 1 calamaro di 1Kgr,
                   4 gamberi,
                   1 filetto di acciuga,
                   1 scatoletta di tonno al naturale (80gr),
                   1 cipolla piccola,
                   3 pomodori essicati sott'olio,                  
                   3 cucchiai di aneto trittato,
                   1 spicchio d'aglio,
                   1 tazza colma di mollica trittata da pane raffermo,
                   1/2 tazza di vino bianco secco, 
                   olio di oliva,
                   sale e pepe.
Preparazione : Separate la sacca del calamaro dai tentacoli, pulitela e sfilate la strisiolina di cartilagine. Pulite i tentacoli, eliminate le interiora e gli occhi. Lavate sott'acqua e sgocciolate. Di solito, il calamaro, se viene cucinato immediatamente, risulta duro. Io, l'ho cosparso di sale e l'ho lasciato per un giorno nel frigo. Trittate i tentacoli ed il filetto dell'acciuga. Eliminate il guscio ed il budellino dai gamberi e tagliateli a pezzetti. Fate scolare il tonno. Trittate la cipolla, l'aglio ed i pomodori. Mettete 3 cucchiai d'olio in un tegame e fate rosolare la cipolla, l'aglio e l'acciuga. Appena cominciano a prendere colore, aggiungete un biccherino di acqua e lasciatelo cuocere fino ad evaporare. Aggiungete il tonno, i pomodori, i gamberi sale e pepe. Lasciate soffrigere per qualche minuto e ritirate dal fuoco. Aggiungete l'aneto e la mollica del pane e mescolate. Farcite la sacca del calamaro e chiudetela con un stuzzicadenti. Versate un po' d'olio in una teglia e posizionate il calamaro. Con un stuzzicadenti, fate qualche bucco lungo la sacca del calamaro, per non spaccare durante la cottura. Versate un filo d'olio e se vi è avanzata un po'di farcitura, cosparegetla sopra. Versate il vino nella teglia e coprtie con carta stagnola. Infornate in forno già caldo ai 180°C. Cuocete per 40 minuti. Servitelo caldo, ma è ottimo anche freddo.

Vino consigliato : certo un bianco fresco, come l'ottimo Moshofìlero di Boutari.


ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Συνηθως οι συνταγες μιλανε για "καλαμαρια γεμιστα". Εδω ομως ειχαμε μια εξαιρετικη περιπτωση, καθως ο ψαρας της οικογενειας ο Δ. μαζι με τον φιλο του τον Σ., ψαρεψαν ενα καλαμαρι -γιγαντα, με μηκος περιπου 60εκ και βαρος γυρω στο κιλο. Η δοση που αναφερω παρακατω, υπολογιζω οτι αντιστοιχει σε 5-6 μεγαλα καλαμαρια. Ισως θα περιμενατε μια γεμιση με ρυζι. Παντα επηρεασμενη απο την ιταλικη κουζινα, θα σας παρουσιασω μια γεμιση με ψυχα μπαγιατικου ψωμιου, που ειναι παραδοσιακη συνταγη της Σικελιας. Παλι μια συνταγη με φτωχικες ριζες και εκπληκτικο γευστικο αποτελεσμα. Δοκιμαστε την και θα με θυμηθειτε!

Υλικα: 1 πραγματικα μεγαλο καλαμαρι ή θραψαλο (περιπου 1Kgr ακαθαριστο),
          4 γαριδες,
          1 φιλετο αντουγιας,
          1 μικρη κοσερβα τοννο σε νερο (80gr),
          1 μικρο κρεμμυδι,
          3 λιαστες ντοματες σε λαδι,                  
          3 κουταλιες της σουπας ανηθο, ψιλοκομμενο,
          1 σκελιδα σκορδο,
          1 γεματο φλυτζανι τριμμενη ψυχα απο μπαγιατικο ψωμι,
          1/2 φλυτζανι τσαγιου λευκο ξηρο κρασι, 
          ελαιολαδο,
          αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : Καθαριστε το καλαμαρι, αφαιρεστε το κοκκαλο, τα εντοσθια, το στομα και τα ματια, πλυντε το με αφθονο νερο και στραγγιστε το. Τα καλαμαρια, συνηθως γινονται σκληρα αν μαγειρευτουν αμεσως. Εγω το αλατισα και το αφησα στο ψυγειο για μια ημερα. Ψιλοκοψτε τα πλοκαμια και το κεφαλι του καλαμαριου και την αντσουγια. Καθαριστε τις γαριδες απο το εντερακι και το κελυφος και κοψτε τες σε κομματακια. Στραγγιστε τον τοννο απο το νερο του. Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το σκορδο και τις λιαστες ντοματες. Βαλτε 3 κουταλιες λαδι σε ενα τηγανι και προσθεστε το κρεμμυδι, το σκορδο, την αντσουγια και τα πλοκαμια. Μολις αρχισουν να παιρνουν χρωμα, ριξτε ενα σφηνακι νερο και αφηστε να σιγοβρασουν μεχρι να εξατμιστει. Προσθεστε τον τοννο, τις γαριδες, την ντοματα και σωταρετε για λιγα λεπτα. Αποσυρετε απο την φωτια. Προσθεστε τον ανηθο και την ψυχα και αναμειξτε. Γεμιστε το καλαμαρι και κλειστε το με μια χοντρη οδοντογλυφιδα. Ριξτε λιγο λαδακι σε ενα ταψι και βαλτε επανω το καλαμαρι. Με μια οδοντογλυφιδα καντε μερικες τρυπες στο καλαμαρι, ωστε να μην σκιστει καθως θα ψηνεται. Περιχυστε το με λιγο λαδι. Αν σας περρισεψε λιγο γεμιση, σκορπιστε την απο επανω. Προσθεστε το κρασι στο ταψι, και σκεπαστε το με αλουμινοχαρτο. Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 40 λεπτα. Σερβιρετε το ζεστο, αν και κρυο ειναι εξ'ισου υπεροχο!

Προτεινομενο κρασι : ενα δροσερο λευκο, οπως το αγαπημενο μας  Μοσχοφιλερο Μπουταρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...