2

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ, ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ♦♦ TORTA SBRISOLONA ALLE MELE, RICETTA DI NONNA ANDROMACA


TORTA SBRISOLONA ALLE MELE, RICETTA DI NONNA ANDROMACA

Questa è la ricetta per la torta alle mele che preparava la nonna Andromaca. Si tratta di una variazione del crumble inglese, che chissà come si è adottato dalla nonna! 
Ingredienti
per l'impasto : 1 bicchiere scarso di burro a temperatura ambiente,
                            1 bicchiere colmo di zucchero semolato (150gr ca),
                            1 uovo,
                            1 vanillina,
                            3 bicchieri di farina 00 (800gr ca),
                            1 bustina di lievito chimico in polvere.
per la farcitura : 3-4 mele (600gr ca),
                                50gr di uvetta,
                                8 cucchiai di zucchero di canna grezzo,
                                1 biccherino di amaretto di nespole (o brandy),
                                1 cucchiaino raso di cannella in polvere,
                                2-3 pizzichi di chiodi di garofano in polvere.
per cospargere : 3 cucchiai di mandorle trittate grossolanemente,
                                1 cucchiaio di zucchero di canna,
                                zucchero a velo.
Preparazione : In un recipiente mescolate tutti gli ingredienti, fino ad ottenere un impasto granuloso, tipo grosse briciole, che farete riposare in frigo per circa mezz' oretta. Mettete l'uvetta in ammolo nell'amaretto. Sbucciate le mele, eliminate il torsolo e trittatele finemente. Aggiungete l'uvetta e l'amaretto, lo zucchero e gli aromi. Mescolate per amalgamare il tutto. Imburrate ed infarinate una teglia rotonda di 24cm di diametro. Cospargetela con metà dell' impasto bricioloso. Stendete la farcitura e coprite con il resto dell'impasto. Mischiate le mandorle con lo zucchero e cospargete la superficie. Infornate in forno già caldo, ai 190°C. Cuocete per 40minuti, fino a dorare la superficie. Lasciatela raffredare un po' e cospargete con un po' di zucchero a velo. A me piace servirla ancora tiepida.

Con questa ricetta partecipo al concorso :


    
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ, ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ  

Η γιαγια Ανδρομαχη, εφτιαχνε πολυ συχνα αυτην την νοστιμη μηλοπιτα κατα την διαραρκεια του χειμωνα. Δεν ξερω απο που ειχε υιοθετησει αυτην την συνταγη, που στην πραγματικοτητα ειναι μια παραλλαγη του αγγλικου crumble. Η τριφτη του ζυμη, σαν ψιχουλα, η γιαγια ελεγε οτι ειναι η ζυμη του κουραμπιε.

Υλικα
για την ζυμη : 1 ποτηρι, οχι γεματο, βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                          1 γεματο ποτηρι κρυσταλλικη ζαχαρη ( περιπου 150gr),
                          1 αυγο,
                          1 βανιλλια,
                          3 γεματα ποτηρια αλευρι για ολες τις χρησεις ( περιπου 600gr),
                          1 φακελλακι baking powder.
για την γεμιση : 3-4 μηλα ( περιπου 800gr),
                          50gr σταφιδα ξανθη,
                          8 κουταλιες της σουπας καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                          1 σφηνακι λικερ αμαρετο απο μουσμουλα (ή brandy),
                          1 κοφτο κουταλακι του γλυκου κανελα σε σκονη,
                          2-3 πρεζες γαρυφαλλο τριμμενο.
για την επικαλυψη : 3 κουταλιες της σουπας αμυγδαλα χοντροαλεσμενα,
                                      1 κουταλια της σουπας καστανη ζαχαρη,
                                      ζαχαρη αχνη.
Παρασκευη :  Βαλτε τα υλικα για την ζυμη μεσα σε ενα σκευος. Ανακατεψτε τα μεχρι να παρετε μια τριφτη ζυμη, σαν ψιχουλα. Αν χρειαστει προσθεστε λιγο αλευρι ακομη. Αφηστε την να ξεκουραστει στο ψυγειο για μιση ωρα. Βαλτε την σταφιδα να μουλιασει στο ποτο. Καθαριστε τα μηλα και τριψτε τα στον ρεντε (τον τριφτη...). Προσθεστε την ζαχαρη, την σταφιδα και το ποτο και τα αρωματικα. Βουτυρωστε και αλευρωστε ενα στριγγυλο ταψακι, διαμετρου 24 εκ. Στρωστε  μεσα την μιση ζυμη, τριβοντας την με τα χερια να πεσει σαν ψιχουλα. Απο επανω στρωστε την γεμιση. Καλυψτε με την υπολοιπη ζυμη. Ανακατεψτε τα χοντροκοπανισμενα αμυγδαλα με την ζαχαρη και σκορπιστε τα στην επιφανεια. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190°C για 40 λεπτα, μεχρι να ροδισει. Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να χλιαρινει. Πασπαλιστε την με λιγο ζαχαρη αχνη. Ειναι πολυ πιο νοστιμη χλιαρη.

2 σχόλια:

Λυπάμαι, αλλά όλα τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Mi dispiace, ma tutti i commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
Sorry to say, but all anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...