0

ΜΠΡΙΑΜ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ // BRI'AM CON CARNE TRITATA


ΜΠΡΙΑΜ (ΤΟΥΡΛΟΥ) ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Αν και το λαδερο μπριαμ ειναι πεντανοστιμο, εδω παρουσιαζω μια παραλλαγη, οπου προσθεσα και λιγο κρεατακι, το οποιο μου ειχε περισσεψει. Η ιδεα της ανακυκλωσης ηταν λαμπρη, γιατι τελικα το κρεατακι, προσθεσε περισσοτερη νοστιμια στο γνωστο λαδερο φαγακι!

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο  
Υλικα : 2 μελιτζάνες τσακώνικες,
                2 κολοκυθάκια μέτρια,
                3 πατάτες μέτριες,
                1 πιπερια πρασινη,
                1 πιπερια κοκκινη,
                2 μετρια κρεμμύδια, 
                1 καροτο τριμμενο στον τριφτη,
                1 σκελίδα σκόρδο με τη φλουδα,
                8 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                2 κουταλιες σουπας βουτυρο,
                1 ντοματα κομμενη σε κυβακια,
                1 ντοματα τριμμενη,
                1 κουταλια σουπας ντοματοπελτε,
                2 κουταλιες σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                250 γρ κιμα μοσχαρισιο,
                αλάτι και πιπέρι.
Παρασκευη : 
Καθαριζετε τις μελιτζανες και τα κολοκυθακια, τα κοβετε σε ροδελλες παχους 1 εκ., τα αλατιζετε, τα βαζετε σε ενα τρυπητο και τα αφηνετε να βγαλουν τα υγρα τους, για 1 ωρα τουλαχιστον. 
Καθαριζετε τις πατατες και τις κοβετε σε κυβους. 
Καθαριζετε τις πιπεριες και τις κοβετε σε κομματακια. 
Βαζετε σε ενα τηγανι τις 2 κουταλιες βουτυρο, και ροδιζετε το  μισο κρεμμυδι, ψιλοκομμενο. Προσθετετε τον κιμα και το καροτο και τα σωταρετε. 
Βαζετε στην κατσαρολα (ή χυτρα) το λαδι και ροδιζετε το υπολοιπο κρεμμυδι, ψιλοκομμενο, μαζι με το σκορδο. Προσθετετε τις πατατες και τις σωταρετε για μερικα λεπτα. Προσθετετε και τα υπολοιπα λαχανικα και τον κιμα και σωταρετε. Ριχνετε την ντοματα σε κυβους, την τριμμενη ντοματα, και τελος τον ντομετοπελτε, αραιωμενο σε 2 φλυτζανια νερο ή ζωμο. Αλατιζετε και πιπερωνετε και αφηνετε να σιγοβρασει με κλειστο καπακι για 20 λεπτα (σε χυτρα ταχυτητος 10 λεπτα στη χαμηλη πιεση). Δεν ανακατευετε με την κουταλα, για να μην διαλυσετε τα λαχανικα. Αν χρειαστει, συμπληρωνετε υγρο, αλλα στο τελος δεν πρεπει να εχει παρα πολυ ζουμακι.


BRIA'M CON CARNE TRITATA

Il briàm è un piatto di verdure, corrispondente alla rattatuia ligure. In greco si chiama anche "turlù", parola dal vocabolario turco che significa una cosa mista, imbrogliata.
Qui presento una mia variazone, che l'ho "inventata" perchè mi è avanzata un po' di carne tritata...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 melanzane,
                            2 zucchine,
                            3 patate medie,
                            1 peperone verde,
                            1 peperone rosso,
                            2 cipolle medie tritate, 
                            1 carota tritata,
                            1 spicchio d'aglio in camicia,
                            8 cucchiai di olio di oliva,
                            2 cucchiai di burro,
                            1 pomodoro tagliato a dadini,
                            1/2 tazza di passata di pomodoro,
                            1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                            2 cucchiai di prezzemolo tritato,
                            250 gr di carne di manzo tritata,
                            sale e pepe.
Preparazione : 
Lavate e mondate le melanzane e i zucchini; tagliatele a rondelle di 0,5 cm, salate, ponetele in un colapasta e lasciatele colare l'acqua di vegetazione, per almeno un' oretta. 
Mondate i peperoni e tagliateli a pezzetti. 
Sbucciate le patate e tagliatele a cubetti. 
In una padella mettete il burro e rosolate metà della cipolla; aggiungete la carne tritata e la carota e lasciate rosolare bene. 
In una pentola (o pentola a pressione) mettete l'olio e rosolate il resto della cipolla iniseme all'aglio. Aggiungete le patate, saltatele per alcuni minuti, e poi aggiungete anche le altre verdure ed il composto con la carne tritata. Saltate per alcuni minuti e aggiugnete il pomodoro a dadini, la passata e il concentrato di pomodoro, diluito in 2 tazze di acqua o brodo. Salate e pepate, coprite con il coprechio, e lasciate cuocere a fuoco moderato, per 15-20 minuti (10minuti in pentola a pressione, a pressione bassa). Non mescolate tanto durante la cottura per non far spappolare le verdure. Se necessario, aggiungete un po' di acqua o brodo, durante la cottura.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.