0

ΦΑΣΟΛΑΔΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ♦♦ ZUPPA DI FAGIOLI


ΦΑΣΟΛΑΔΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Τα λογια περιττευουν, απολαυστε το εθνικο μας πιατο!

Υλικα : 500gr φασολια, μεσαιου μεγεθους ασπρα,
          1 μεγαλο κρεμμυδι,
          1 κρεμμυδακι φρεσκο,
          1 σκελιδα σκορδο με τη φλουδα,
          2 μετρια καροτα,
          2 κλωναρια σελινο,
          1 μετρια πατατα,
          1 κοκκινη πιπερια,
          1 1/2 φλυτζανι τσαγιου ντοματα στον τριφτη,
          1 κουταλια σουπας ντοματοπελτε,
          8 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
          1/2 κουταλακι ζαχαρη,
          1/2 κουταλακι παπρικα γλυκεια,
          1/2 κουταλακι μπουκοβο,
          1 πρεζα μαυρο πιπερι,
          αλατακι. 
Παρασκευη : 
Βαζετε τα φασολια να μουλιασουν σε μπολικο νερο,  απο το προηγουμενο βραδυ. Την επομενη μερα, τα στραγγιζετε και τα βραζετε σε αρκετο νερο, χωρις να παροσθεσετε αλατι, για μιση ωριστα (15 λεπτα σε χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση). Τα στραγγιζετε και τα κρατατε στην ακρη. 
Ψιλοκοβετε το κρεμμυδι και το φρεσκο κρεμμυδακι. Κοβετε σε κυβακια τις πατατες, την πιπερια και τα καροτα. Κοβετε επισης το σελινο, οχι πολυ ψιλο. Βαζετε μεσα στην κατσαρολα το λαδι και τσιγαριζετε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το σκορδο και το μπουκοβο. Προσθετετε το καροτο, την πατατα και το σελινο και σωταρετε για μερικα λεπτα. Προσθετετε τα φασολια, την πιπερια, την ντοματα, τον ντοματοπελτε αραιωμενο σε λιγο νερο, τη ζαχαρη και τελος τα μπαχαρικα. Προσθετετε το αναλογο νερο και αλατι. Βραζετε την φασολαδα για 45 λεπτα περιπου (25 λεπτα σε χυτρα ταχυτητας, στην υψηλη πιεση) - οι χρονοι παντα ειναι ενδεικτικοι, εξαρταται απο το ποσο βραστερα ειναι τα φασολια. 
Σερβιρετε ζεστη, πασπαλισμενη με εξτρα μπουκοβο, η παπρικα, γι' αυτους που δεν τους αρεσουν τα πολυ καυτερα.


ZUPPA DI FAGIOLI (FASSOLA'DA)

Forse il piato tradizionale greco per antonomasia! In Grecia viene chiamato "il piatto nazionale"! Di origini umili, ha sfamato intere generazioni, specialmente dopo il primo dopoguerra. Conosciuto fin dall'antichita, era l'offerta principale a dio Apollo, durante la festa di "pianopsia". 

Ingredienti : 500gr di fagioli,
                   1 cipolla grossa,
                   1 cipollotto,
                   1 spicchio d'aglio in camicia,
                   2 carotte,
                   2 rami di sedano,
                   1 patata media,
                   1 peperone rosso,
                   1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                   1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                   8 cucchiai di olio di oliva,
                   1/2 cucchiaino di zucchero,
                   1/2 cucchiaino di peperone rosso dolce in polvere,
                   1/2 cucchiaino di bukovo o di peperoncino rosso trittato,
                   1 pizzico di pepe nero,
                   sale. 
Preparazione : 
Per la zuppa dei faglioli di solito utilizziamo fagioli bianchi di media taglia. In Grecia, i miglioli si coltivano al nord e i più famosi sono quelli di Prespes e di Kastoria. 
Mettete i fagioli in un recipiente capiente, aggiungete abbondante acqua, e lasciateli in ammollo dalla sera prima. 
Il giorno dopo, scolateli e cuoceteli per 1/2 oretta (15 minuti nella pentola a pressione, a pressione alta) in abbondante acqua, senza aggiungere sale. Scolateli e tenteli da parte. 
Trittate la cipolla ed il cipollotto; tagliate la patata ed il peperone a dadini, le carotte a fettine ed i sedano a pezzetti. In una pentola versate l'olio e rosolate la cipolla, il cipolloto, l'aglio e il peperoncino. Aggiungete le carotte, la patata, e il sedano. Lasciate rosolare per qualche minuto e aggiungete i fagioli, il peperone, la passata di pomodoro, il concentrato di pomodoro diluito in poca acqua, lo zucchero e le spezie. Aggiungete acqua ed in fine salate a piacere. Laciate la zuppa cuocere per 40-45 minuti (nella pentola a pressione 25 minuti, a pressione alta). 
Servitela calda con fete di pane tostato e cospargendo un po'di bukovo. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...